Als iets van toepassing is op Jeroen, dan is het wel avontuur. Deze term is de 53-jarige leerlingmonteur, inderdaad leerling, op het lijf geschreven. Zijn cv laat ongeveer 15 werkgevers zien, maar Jeroen is er niet één van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Aan het werk ligt het meestal niet, maar Jeroen heeft wel telkens uitdaging nodig. Niet zozeer omdat hij zich anders gaat vervelen, maar vooral omdat hij het leuk vindt om te blijven leren.
Als iets van toepassing is op Jeroen, dan is het wel avontuur. Deze term is de 53-jarige leerlingmonteur, inderdaad leerling, op het lijf geschreven. Zijn cv laat ongeveer 15 werkgevers zien, maar Jeroen is er niet één van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Aan het werk ligt het meestal niet, maar Jeroen heeft wel telkens uitdaging nodig. Niet zozeer omdat hij zich anders gaat vervelen, maar vooral omdat hij het leuk vindt om te blijven leren.
Jeroen viel op toen hij een jaar geleden aanwezig was bij één van de introductiebijeenkomsten voor nieuwe collega’s. Met zijn oprechte interesse, vrolijke noot en positieve instelling nam hij hieraan deel. Daarvan zegt hij zelf: “Ja, die indruk probeer ik wel achter te laten, om zover mogelijk mijn zonnetje te laten schijnen op mijn omgeving.”
Van basisschooldirecteur naar leerlingmonteur
Jeroen neemt heel wat diversiteit aan werkervaring mee. Na de landbouwschool startte hij als vertegenwoordiger. Daarna volgden verschillende banen. Vervolgens maakte hij de stap om de docentenopleiding Groen Onderwijs te volgen en hierin les te geven. Toen hij hoorde dat de basisschool van zijn kinderen zonder directeur zat, solliciteerde hij op de functie. Hij werd aangenomen en deed dit ruim zeven jaar. “Op een gegeven moment dacht ik: ja, volgend jaar gaat er waarschijnlijk weer precies hetzelfde uitzien. Sinterklaas organiseren. Kerst organiseren. Ik merkte dat ik het eentonig begon te vinden. En ja, dan ga ik het avontuur opzoeken. En veranderen van baan is een mooi avontuur, vind ik.” Hij wilde in ieder geval een baan waarin hij meer fysiek bezig zou zijn, dus niet meer hele dagen zitten.
Bewust voor Breman gekozen
Hij kon dit, samen met andere wensen, afvinken bij de vacature leerlingmonteur bij Breman Woningbeheer Oost. Dat hij niet wist hoe het zou gaan lopen, zijn vast contract een tijdelijk contract werd en zijn salaris erop achteruitgaat zou gaan, hield hem niet tegen. “Kijk, ik moet onderaan de ladder beginnen en Breman moet ook investeren in mijn opleiding, want ik kan nog niks.” Hij koos bewust voor Breman, omdat daar intern ook mogelijkheden zijn. “Dat heb ik ook direct aangegeven. Als ik na vier jaar nog steeds alleen bezig zou zijn met het onderhoud aan de ketels, dan weet ik nu al dat ik tegen die tijd op zoek ga naar een nieuw avontuur. Dat is mij te beperkt. Ik zou het geweldig vinden om in de toekomst, als ik technisch vaardig genoeg ben, een rol te vervullen op de Breman Academy.”
Een gesprek levert altijd wat op
Toch weer het onderwijs? “Klopt, ik heb een passie voor mensen. Ik leer graag mensen kennen. Dat merk ik ook in dit werk, wanneer ik bij de mensen thuiskom. Een gesprek levert altijd wat op. Nieuwe perspectieven en inzichten. Zowel in mijn werk als privé haal ik daar veel voldoening uit. In mijn vrije tijd ga ik graag samen met mijn vrouw op reis. Prachtig om verschillende mensen en culturen te leren kennen. Reizen proberen we zo duurzaam mogelijk te doen, dus fietsen en wandelen we veel. Afgelopen zomer hebben we een rondje Alpen gedaan met de trein. Rugzak en tentje mee en gaan. Een fantastisch avontuur. En het leuke was, daarvoor was ik bij een bewoner geweest die modeltreinen als hobby heeft en op een kamertje een deel van die route had staan. Nou dan heb je gewoon een heel leuk gesprek. Mooi om zo een verbinding met hem te maken.”
Als mens worden gezien
Ben je blij met de keuze voor Breman? “Absoluut. Het team waarin ik mag werken is heel fijn. En ook op de vestging Breman Woningbeheer Oost ben ik erg trots. Ik vind het ontzettend belangrijk dat ik als mens gezien word. Zo kijk ikzelf ook graag de wereld in, en dat voel en ervaar ik bij Breman. Ik zie dat de directie er veel aan doet om de mensen, ook op al die vlakken, te faciliteren. Ik heb zelf heel wat jaren leiding mogen geven, en in de sales gewerkt, en kan aardig op waarde schatten wanneer iets wel of niet werkt. Mijn overtuiging is dat het werkt wanneer je je medewerkers als mens ziet. Dat gaat verder dan al het praktische, en of alle doelen wel worden behaald. Want dan zie je de mens niet meer en draait het om geld en een stuk hebzucht. Weet wat er speelt bij je medewerkers en ondersteun waar mogelijk. Dat betaalt zich altijd terug.”