Mannenberoepen, vrouwenberoepen…
Kan iets niet gewoon een beroep zijn? Het is overduidelijk dat er meer mannen dan vrouwen in de
techniek werken, maar waarom? Veel technische
functies kunnen ook uitgevoerd worden door
vrouwen. Zo bewijst collega Elayne Besselen (24)
die haar passie voor techniek volgde en daar vol
energie zichzelf in kwijt kan.
Mannenberoepen, vrouwenberoepen…
Kan iets niet gewoon een beroep zijn? Het is overduidelijk dat er meer mannen dan vrouwen in de
techniek werken, maar waarom? Veel technische
functies kunnen ook uitgevoerd worden door
vrouwen. Zo bewijst collega Elayne Besselen (24)
die haar passie voor techniek volgde en daar vol
energie zichzelf in kwijt kan.
Voor Elayne was het duidelijk, ze wilde in de techniek werken. Tijdens haar opleiding Service Medewerker Gebouwen werd Elayne opgeleid in loodgieterswerk, timmerwerk en elektra. Hierbij stak dat laatste er voor haar met kop en schouders bovenuit. “Met hout ben je vooral bezig met dingen bouwen, je ziet meteen wat je gemaakt hebt. Maar met elektra zie je dat eigenlijk niet. Je kan wel een stekker in een stopcontact steken, maar er zit zoveel meer achter dan je kan zien. Dat maakt het mysterieus en voor mij heel interessant”.
Eerst de mode in
Toch kwam ze na haar opleiding eerst in een kledingwinkel terecht. Al snel merkte ze dat ze niet op haar plek zat. Toen er op zeker moment een elektraprobleem was in de winkel en ze vertelde hoe het opgelost kon worden, werd ze niet serieus genomen. De frustratie die daarop volgde was dé trigger om haar passie weer te volgen. En zo kwam ze bij Breman terecht, waar ze helemaal op haar plek zit.
“Het leuke aan mijn werk is dat ik mijn creativiteit er helemaal in kwijt kan. Soms wordt er vanuit kantoor een opdracht en plan voor een klus meegegeven, als ik dan op het project kom blijkt het plan niet te werken in de praktijk. Dán word ik blij. Het probleem opzoeken, brainstormen, mogelijke oorzaken wegstrepen en verder zoeken naar de oplossing vind ik fantastisch.
Ook kom ik soms bij storingen waar andere monteurs al naar gekeken hebben, maar die niet opgelost zijn. Als ik als ‘klein meisje’ het dan gewoon even fiks, krijg ik écht een kick! Bewoners verwachten vaak niet dat een jonge meid als ik het kan oplossen, waardoor ze vaak dolenthousiast zijn als dat lukt. Vaak hoor je dan: ‘zie je wel, vrouwen kunnen dat ook gewoon.’”
Volg je hart
“En dat is iets wat ik leuk en belangrijk vind. Want door mijn werk, artikelen als deze en mijn vlogs en blogs op Instagram en LinkedIn wil ik jongere en oudere vrouwen inspireren om hun hart te volgen. Als dat hart klopt voor een ‘mannenberoep’, volg het dan. Juist dan! Want hoe meer vrouwen dit doen, hoe makkelijker de stap wordt voor anderen. Ik denk namelijk dat heel veel vrouwen techniek wel leuk vinden of zouden vinden, maar de stap niet durven te zetten.
Daarom wil ik tegen ouders zeggen, als er iets in het huis kapot is en je wilt dit oplossen met één van je kinderen: vraag dan niet gelijk je zoon, maar betrek ook je dochter. Ik denk namelijk dat dit een goed begin is om het gat in technische vaardigheden tussen jongens en meisjes te verkleinen: zo jong mogelijk duidelijk maken dat vrouwen ook met techniek kunnen werken.”
Voor elkaar zorgen
“In het kader van energiepositief vind ik dit ook belangrijk. Naast het milieu, waar energiepositief voor veel mensen op slaat, vind ik mentale energie belangrijk. Je moet samen zorgen voor elkaars gezondheid. Als je vanwege je geslacht, geaardheid of geloof iets niet durft te doen of zijn, of ergens niet bij denkt te horen en daardoor op een positie zit waar je niet wilt zijn, dan gaat dat vanzelf energie vreten. Daar wordt niemand gelukkig van. Jij niet en je omgeving ook niet. Dus laten we naar elkaar omkijken en ervoor zorgen dat jij en je collega’s op de juiste plek zitten, zich daar welkom en gewaardeerd voelen en zo iedereen energie krijgt van het werk dat zij of hij doet.”