"De woning wordt stukje bij stukje in elkaar gezet"

De eerste droogstapelwoningen van Breman Drachten zijn bijna een feit. De woningen worden straks opgeleverd in Hurdegaryp. Het is een resultaat van een samenwerking tussen Bouwgroep Dijkstra Draisma, Betonson en Breman Drachten.

De samenwerking is tot stand gekomen na een intensief ‘voortraject’. Een aantal jaren besloten deze drie partijen zich te richten op ketensamenwerking, waarbij er continu sprake is geweest van doorontwikkeling. De uitkomst? Een energiezuinige woning waarbij alles is geprefabriceerd en binnen een dag staat. Het ontwerp van de woning is continu aan verbetering onderhevig, waarbij het uiteindelijk zo is dat er zes types woningen letterlijk en figuurlijk ‘op de plank liggen’.

Het enthousiasme spat er vanaf als Andre Terpstra, betrokken als Projectleider bij Breman Drachten, vertelt over de droogstapelwoningen. “Het mooie is, dat alle drie partijen elkaar versterken. Dat zit ook in het feit dat er een sfeer heerst van: we doen het samen. Het is niet van, jij doet dit en jij doet dat, nee: we doen het samen.”

Het was Draisma die zei: we gaan droogstapelwoningen leveren. Dat Breman daar uiteindelijk als installateur bij betrokken is, is volgens Terpstra ‘fantastisch’. “Op ons gebied liggen er nogal wat uitdagingen in dit soort woningen. Maar je krijgt hier zo veel energie van. We zijn ervan overtuigd dat er na deze ‘pilot’ (Hurdegaryp) veel perspectief ligt om als Breman zijnde een belangrijke rol te spelen in het Noorden van het land, maar ook ver daarbuiten.” Dat vertaalt zich overigens nu al in meerdere projecten waarbij droogstapelwoningen worden opgeleverd, mede met de input van Breman.

Droogstapelwoning: wat is het en hoe werkt dat precies?

  • Bij een droogstapelwoning is er sprake van een volledig geïndustrialiseerd en geautomatiseerd productieproces.
  • De woning is energieleverend (gasloos), vochtvrij, demontabel en binnen één dag opgezet.
  • De vloer is voorzien van alle installaties. De wanden zijn strak en voorzien van elektra.
  • De installatie is vooraf ingebouwd en snel toe te passen op de bouwplaats.
  • De geprefabriceerde meterkast wordt direct aangesloten op de nutsvoorzieningen.
  • De gevels zijn geproduceerd in eigen fabriek en voorzien van kozijnen en bovendien 92% circulair.
  • De badkamer en toilet worden als prefab units in de woning geïnstalleerd.

Sjouke Scholte

Voor dit specifieke project in Hurdegaryp zorgt Breman onder meer voor de skid met daarop meerdere toestellen. Dit gaat om een ‘frame’ met daarop de warmtepomp, expansievat en boiler. Monteur Sjouke Scholte (zie cover) wijst naar een serie ‘skids’ die nagenoeg gereed zijn. “Die worden straks bij de woningen in het huis getild. Vervolgens komt het dak op het huis. In feite wordt de woning stukje bij stukje in elkaar gezet. Van vloeren en installaties tot en met de prefab zolder.”

De 60-jarige monteur is al werkzaam in Drachten sinds ’87. De ontwikkeling van de droogstapelwoningen ziet hij terug in de werkzaamheden bij Drachten. “Mooi om te zien hoe we daar in mee gaan. Een bijzondere ontwikkeling. Het gaat hier echt om innoveren en investeren.”