b25f58a5-f64a-4285-a387-16662fc59423

"Ik werk al dertig jaar bij Breman, maar ben zeker niet een van de oudgedienden"

Henk Jan Pol is plaatbewerker bij Breman Schoorsteentechniek in IJsselmuiden. De Kampenaar is een van de vele trouwe medewerkers bij deze vestiging. Want met zijn dertig jaar dienstverband zou je bijna denken dat hij een van de ‘oudgedienden’ is.

Niets is minder waar. “Er lopen collega’s hier in IJsselmuiden rond die hier al langer werken, maar dertig jaar is in elk geval al best lang ja. Overal heb je wel eens ups en downs, maar ik heb nooit de behoefte gehad ergens anders te gaan werken. Ik zit hier prima op mijn plek bij Breman”, vertelt Henk Jan.

Disciplines

In zijn huidige functie heeft Henk Jan in diverse disciplines gewerkt, waarbij hij zich nu vooral richt op de roestvrijstalen producten. Dat hij dit werk met plezier doet, blijkt wel uit zijn manier van vertellen. Hij bruist van energie als hij beschrijft met welk project ze nu bezig zijn. De tekening wordt er bij gepakt en je proeft de toewijding als hij in detail uitlegt waar de pijpen, die hij zojuist heeft gemaakt, in de flat worden gemonteerd. Een echt gezamenlijk project, want vanaf het advies en de tekening, het maken van de pijpen, tot en met het definitief plaatsen: het is gestroomlijnd proces bij Breman Schoorsteentechniek.

Hobbysmid

In zijn vrije tijd is Henk Jan hobbysmid. Een liefhebberij die je niet heel vaak hoort. “Ik ben bijna elke zaterdagmorgen te vinden op de Koggewerf in Kampen. Meestal samen met nog iemand. Ik ben daar dan als vrijwilliger, maar samen maken we hele mooie dingen.”

De Koggewerf is gesitueerd, zoals ze dat zelf zeggen, op een van de  mooiste plekken van Kampen. Je vindt er onder meer een timmerwerkplaats, een expositieruimte, een naaiatelier en dus ook een smederij. “Soms bedenken we dingen en op andere momenten produceren we ook attributen voor de Koggewerf.”

1448

Zo zijn we nu bezig met een bankje, met daarin onder meer hout verwerkt. Maar niet zo maar hout, het is namelijk afkomstig van hout voor een brug die gebouwd is in 1448. Dit project zie ik dan ook echt als een  paradepaardje van alles dat ik tot nu toe heb gemaakt. Maar ook een uithangbord dat we gemaakt hebben, dat is het letterlijk en figuurlijk.”

Uithangbord 

Ook maken ze samen een uithangbord dat op de werf gebruikt gaat worden.  visitekaartjes voor Kampen, bijvoorbeeld tijdens open dagen. “Dan is onze ambacht ook extra leuk om uit te oefenen. Soms is het tijdens zo’n dag rustig op de werf, maar zodra wij beginnen: hoor je het slaan met de hamer en het vuur dat er dan vanaf springt. Voor je het weet is het opeens heel druk bij ons.”

DSC_0067
DSC_0045
brug1
uithangbord
DSC_0079