IMG_1884

Vrouwen in de techniek: Breman Service Drachten is koploper

Vier monteurs, allen werkzaam bij Breman Service Drachten en ook woonachtig in Friesland. Op zich niet bijster bijzonder. Maar deze collega’s zijn allemaal dames. En dat is dan wel weer opmerkelijk…want met pakweg zeven vrouwen werkzaam als monteur bij Breman, werkt driekwart van de vrouwen binnen Breman ín Drachten. Hoe dat komt? Ook dat is een uitzonderlijk verhaal…

Ankje Knobbe (34): “Techniek heb ik eigenlijk altijd al leuk gevonden, maar hoe ik bij Breman terecht ben gekomen, dat was wel op een leuke manier. Breman (Gosse Stielstra) kwam bij mij voor service aan de cv-ketel. We kwamen aan de praat en ik hielp hem, waarop hij zei: je past wel in ons team, we zoeken nog mensen.” Dat gesprek is al weer anderhalf jaar geleden. Zowel de 28-jarige Irma Potijk als Ryanne Bekius (23) hebben een ‘sportieve achtergrond’. Beide leerling monteurs kunnen zeggen dat ze het technische werk met hun handen ook al doen als ‘hobby’ (klushuis!), maar nu ze hun werk er van kunnen maken stralen ze een en al energie uit. Wanda Matahelumual heeft met haar 61 jaar de meeste ervaring in huis. Zij werkt 25 jaar bij Breman en maakte het begin van de vestiging in Drachten mee.

Irma Potijk: “Persoonlijke groei is voor mij van groot belang”

Maar er is meer dat deze dames met elkaar verbindt. Allen delen niet alleen hun passie voor het vak, ze hebben geen moeite om alles wat hun werk leuk maakt, te benoemen. Maar wat voor hen enorm van waarde is: Breman voelt als thuis. “Je wordt hier met open armen ontvangen”, vertelt Ankje. Irma: “Je wordt hier gerespecteerd, je wordt gezien. Breman voelt als een warm nest.” Voor Wanda is dat niet anders. Niet voor niets werkt ze al bijna 25 jaar bij Breman. “Ik heb het naar mijn zin. Het is de combinatie die het voor mij zo leuk maakt. Het werk, maar ook bij de mensen thuis komen.”

Ryanne knikt: “Dat vind ik ook. Toch ligt mijn ambitie meer in de service en minder in de onderhoud. Ik zou ook graag dak-klussen willen gaan doen en mv-werk.” Groei is voor Irma van groot belang. “Ik draai daar op”, zegt ze met een lach. “Als ik mijn diploma heb, wil ik me verder specialiseren. Bijvoorbeeld de koeltechniek, warmtepompen…ik wil me blijven opleiden en het fijne is: dat kan bij Breman. Ik zou uiteindelijk wel willen doorgroeien tot hoofdmonteur.” Ankje wil zich uiteindelijk als servicemonteur zo breed mogelijk inzetten. “Ik vind het erg leuk om bij mensen over de vloer te komen, iedereen is zo verschillend.”

Hoofd CV Andries Idzerda glimt van trots als hij de vier vrouwen hoort vertellen over hun ervaringen bij Breman. “Het komt inderdaad bij ons wel vaker voor dat nieuwe medewerkers hier binnenkomen door collega’s. Maar ik vind het vooral fijn te horen dat ze plezier hebben en zichzelf kunnen zijn. Als ze ambitie tonen, op wat voor manier dan ook, dan vind ik dat we dat moeten stimuleren. In Drachten proberen we daar echt werk van te maken.”

“Die jas zit ons als gegoten”

Of het toeval is dat er juist in Drachten ‘veel’ vrouwen werken, weten we natuurlijk niet. Wel zien ze in dat ze in Drachten koploper zijn als het gaat om dames in de techniek. Een rol die prima bij ze past. “Die zit ons als gegoten”, zegt Andries.

Het was Willem Wagteveld, Directeur Algemene Zaken Woningbeheer, Breman Service Drachten BV, die alert was op de vrouwelijke monteurs die in Drachten werken. “Ons team van monteurs is op een ‘natuurlijke’ wijze tot stand gekomen. Dat er dan gemiddeld meer vrouwen tussen zitten dan het gemiddelde Breman bedrijf is natuurlijk best bijzonder. Zonder al onze andere monteurs te kort te doen, het zijn kanjers. Mooi dat zij op deze manier de aandacht krijgen”, besluit Wagteveld. 

IMG_1897
IMG_1905
IMG_1908
IMG_1914
IMG_1984