DSC_0088

Appartementencomplex Groningen

De werkzaamheden van Breman zijn niet altijd zichtbaar. In sommige gevallen zit het in de muren, of in de vloer. Af en toe vind je de resultaten op het dak. Waar je het ook vindt of ziet: bij Breman zijn we even trots en laten we vol passie zien wat we doen. Zo ook de collega’s van Breman Schoorsteentechniek.

Bij dit Groningse project zou je het vanaf de grond niet zien, maar eenmaal op het dak, kijk je je ogen uit. “Voor deze twee blokken van in totaal 76 woningen hebben we de wtw-installatie verzorgd. In dit geval ging het echt om een drieluik met Breman Drachten als ‘hoofdaannemer’ en met Breman Utiliteit Zwolle en Schoorsteentechniek in de ‘uitvoering’”, vertelt Anne Neervoort die als Projectbegeleider van Schoorsteentechniek is betrokken.

Jos Spijkerman
Monteur Jos Spijkerman van Breman Schoorsteentechniek staat ogenschijnlijk ontspannen op het dak met zijn handen losjes in zijn zak. Terwijl de wind en de regen om z’n oren slaan, is de twinkeling in zijn ogen niet te missen als hij in detail vertelt over wat we zien op het dak. Ook hij spreekt over die gave samenwerking met de overige Breman bedrijven. “Alle kanalen die in het gebouw te vinden zijn, monden uit op het dak, voor de wp-installatie.” Onder de twee gebouwen bevindt zich tevens een grote parkeergarage waar Breman in samenwerking met ExcelAir de nodige werkzaamheden heeft uitgevoerd op het gebied van ventilatie en detectie. Kortom een krent in de pap als je voor deze nieuwbouw hebt mogen werken.

Lean
Breman Schoorsteentechniek beschikt inmiddels over de nodige ervaring als het gaat om ‘lean’ werken. Deze manier van werken zijn ze niet alleen gewend in IJsselmuiden, maar sluit ook aan op de ‘buitenwerkzaamheden’. “Eigenlijk betekent het bijna dat de monteurs de werkzaamheden blindelings kunnen uitvoeren op het project”, vertelt Anne Neervoort. In Groningen is dat niet anders. Hoe dat zich uit? “Drie weken voor de montage gaan de jongens naar het project. Dan controleren ze de situatie en bepalen ze wat ze nodig hebben en waar ze dit nodig hebben. Qua voorbereiding is dat ideaal.” Het werk dat binnen op een lean-wijze worden uitgevoerd, wordt doorgetrokken naar buiten. “Daardoor wordt het werken ook alleen maar leuker”, vertelt Anne.

Vakantiewerk
De projectbegeleider geniet meer dan ooit van zijn werk. “Waarom? Omdat ik bijna bij elk moment van een opdracht betrokken ben. Bij de gesprekken met de opdrachtgever voor het ontwerp en het maken van de tekening, het communiceren met de productielijn tot en met de uitvoering van de monteurs op de bouw.” En dat hij van zijn werk geniet, kan ook haast niet anders. Volgend jaar werkt Anne een kwart eeuw bij Breman. “Als 20-jarige reed ik in IJsselmuiden langs het bedrijf en ben naar binnen gegaan met de vraag of er vakantiewerk was. Ik ben er niet meer weg gegaan”, zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht.

Ontwikkeling
Wat dat betreft is Anne een goed voorbeeld van hoe iemand zich binnen Breman kan ontwikkelen. “Vanaf dag 1 mocht ik meelopen in de productie. Dat heb ik drie jaar gedaan. En toen we op zoek waren naar een tekenaar op kantoor, heb ik mij aangemeld. Werken bij Breman betekent voor mij op dit moment dat geen dag hetzelfde is. De ene dag spreek ik met een architect en de opdrachtgever, de volgende dag bespreek ik dat weer met de productontwikkeling en productie. Ik maak het hele circuit mee.” Voor Anne zit de grootste uitdaging in het product dat ze maken. “Vanuit onze expertise kunnen wij een inschatting maken of we kunnen voldoen aan de opdracht. Als we dat niet kunnen, dan doen wij een voorstel. Simpel voorbeeld: onlangs kreeg ik te horen waarom we bij een project gebruik maakten van zo veel daktegels en dakbeugels. Maar men weet niet altijd wat er achter zit. In elke situatie met dakkanalen maken we een windbelastberekening en op basis daarvan is er een uitkomst die ook nog eens per regio in het land kan verschillen. Als we dat uitleggen dan is het mooi om te zien als ze zeggen dat er duidelijk over is nagedacht.”

DSC_0014
DSC_0039
DSC_0072
DSC_0201
DSC_0292