Bij Breman geloven we in rentmeesterschap: de verantwoordelijkheid om de wereld beter door te geven aan volgende generaties. Die overtuiging kreeg in 2017 een extra impuls toen het besluit viel om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Het was voor ons hét moment om structureel werk te maken van verduurzaming en zo is het Breman Kenniscentrum Energietransitie opgericht.
Met een enthousiast en deskundig team volgen we al sinds 2017 de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en energie. Die kennis vertalen we naar praktisch en onafhankelijk advies voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren, bouwbedrijven en collega’s binnen Breman. We helpen bij het maken van strategische keuzes en geven richting aan het verduurzamen van vastgoed, altijd met oog voor de lange termijn en betaalbaarheid.
We begeleiden organisaties bij hun verduurzamingsstappen, stellen routekaarten op om CO₂-uitstoot te verminderen en zorgen dat duurzame maatregelen goed passen binnen het onderhoud en het budget van de hele vastgoedportefeuille. Zo wordt verduurzaming geen losse actie, maar een vast onderdeel van het langetermijnbeheer van al het vastgoed. Of het nu gaat om nieuwbouw of bestaand vastgoed: we brengen overzicht, inzicht en richting. En wat we leren, delen we actief binnen Breman, zodat we als organisatie voorbereid zijn op wat komen gaat en samen bouwen aan een duurzame toekomst.
Het vooruithelpen van mensen, maar vooral in contact blijven met elkaar, daar ga ik voor. Ik ben manager van het Kenniscentrum Energietransitie en werk sinds augustus 2017 bij Breman. In de complexe wereld van de installatietechniek, wil ik de klanten helpen bij het zetten van de juiste stappen en collega’s helpen om te groeien. Ik vind het belangrijk dat de energietransitie kansen biedt voor iedereen. Verbinding en samenwerking blijven daarin essentieel. Dat betekent soms ook dat we ons moeten inleven in de wereld en de grenzen van een ander. Uiteindelijk is het voor mij een ultieme droom om als Kenniscentrum overbodig te zijn. Daarbij is het verduurzamen van vastgoed de standaard en is de kennis bij Breman volledig ingebed.
Sinds ik bij het Kenniscentrum Energietransitie werk als strategisch adviseur zijn alle dagen voor mij energiepositief. En die energiepositiviteit breng ik graag over op de klant om hen te enthousiasmeren en te motiveren voor het verduurzamen van hun vastgoed. Steeds meer realiseer ik mij dat we onze vrije en comfortabele manier van leven te danken hebben aan de vorige generaties. Met ons kleine team van professionals waarin we elkaar aanvullen in ervaring en competenties, doen we er alles aan om dit vrije en comfortabele leven ook waar te maken voor de volgende generaties. Zodat zij, net als ik, positief terugkijken op de vorige generatie.
Bij het Kenniscentrum voel ik dat we de verduurzaming vooruit kunnen helpen, met respect voor de praktische uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Als technisch adviseur werk ik bijna drie jaar bij Breman. Daarvoor heb ik jarenlang aan de advieskant van de installatiewereld gewerkt en gemerkt dat de adviezen daar steeds vaker niet aansloten bij de praktijkbehoeften, waardoor veel verduurzamingsinitiatieven stopten na het advies. De uitdagingen zijn groot en door de brede blik vooruit is het soms moeilijk keuzes maken. Echter de slechtste keuze is niets doen. Mijn doel is om elke dag een stapje dichterbij te komen aan het realiseren van een duurzamer Nederland.
Bewoners helpen aan lagere energiekosten. Dat is mijn doel, als lid van het Kenniscentrum Energietransitie. In 2021 heb ik mij aangesloten bij het Kenniscentrum vanuit de vestiging Breman Woningbeheer Noord. Ik vind het gaaf om kennis vanuit verschillende delen van het land aan elkaar te verbinden en om samen met collega’s de kennis te delen en toepasbaar te maken voor de vestigingen. Tijdens mijn werkzaamheden voor het Kenniscentrum wil ik opdrachtgevers ervan bewust maken wat de impact is van de keuzes die zij maken, door mijn kennis over te dragen.
Voor mij is het erg belangrijk dat de installaties die wij maken positief bijdragen aan de energietransitie. Binnen mijn functie, technisch adviseur energietransitie, help ik Breman met de wet- en regelgeving rondom verduurzamen en help ik de klanten van Breman met het verduurzamen van hun vastgoed. Met name voor Utiliteit en Woningbouw. Ik vind het leuk om te zoeken naar de meest optimale installaties, waarbij duurzaamheid en energiegebruik bij mij hoog in het vaandel staan. Daarbij vind ik het gaaf dat ik de klanten van Breman kan ontzorgen en voor hun de energietransitie kan opdelen in begrijpelijke stukken. Zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken.
Zoals in de visie van Breman staat: We hebben de aarde in bruikleen en hebben de verantwoordelijkheid om deze goed achter te laten voor toekomstige generaties. Ik vind het mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren en om een steentje bij te dragen aan de energietransitie. Dat doe ik vanuit het secretariaat. Eén keer per week sluit ik aan bij het Kenniscentrum om actielijsten en lopende zaken te bespreken. Als er afspraken geregeld moeten worden, dan regel of plan ik die. Daarnaast houd ik dagelijks de agenda van Mark Sprenkels bij, zodat hij zich kan focussen op zijn taken bij het Kenniscentrum. Het is leuk om een dagje tussen de mannen te zitten, want dat is toch een hele andere dynamiek én zo krijg ik nog eens andere onderwerpen mee.