Wist je dat er het afgelopen jaar méér cv-ketels zijn verkocht dan het jaar ervoor? En dat terwijl we over moeten gaan op duurzame alternatieven, want er is flink tempo nodig om de klimaatdoelstellingen te halen. Duurzaam TeamNL streeft ernaar dat er maar liefst 500 duurzame installaties per dag worden geïnstalleerd. Om dit te kunnen realiseren, moeten we als branche met elkaar in gesprek.
Om de energietransitie te versnellen, in dit geval specifiek het plaatsen van hybride warmtepompen, namen diverse partijen deel aan een werksessie. Zo waren ISSO, TKI Urban Energy, Mensen Maken de Transitie en BREiNN aanwezig. Deze werksessie is geïnitieerd door Mark Sprenkels, manager van het Kenniscentrum Energietransitie van Breman, in samenwerking met Thomas Piessens, Programmamaker Energie en Klimaat bij Techniek Nederland. Het doel van de bijeenkomst was het bieden van perspectief en het concretiseren van een aantal vervolgstappen om de energietransitie mogelijk te maken. Mark Sprenkels: “Ik hoop dat iedereen weggaat met concrete acties, zo van: dit is wat ik morgen kan doen om die verduurzaming iets te versnellen.”
De dag werd gehouden bij BREiNN (Breman Innovatie). Na een kort voorstelrondje gaf ieder van de aanwezigen zijn of haar postcode op. De opgegeven locaties werden geprojecteerd op de watertafel, die liet zien welke gebieden onder water komen te staan als er geen of te weinig actie wordt ondernomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het grootste gedeelte van de aanwezigen kon daarbij hun huis afschrijven en dat veroorzaakte enige onrust. En juist met die onrust zijn ze die dag aan de slag gegaan, want onrust laat de noodzaak zien. Zo vertelt Thomas Piessens: “Er is nog nooit zoveel onrust geweest als nu, met name de gasprijzen en de geopolitieke situatie spelen daar een grote rol in. De grote vraag is wat je kan doen met die onrust. Hoe kan je dat omzetten in handelingsperspectief? Voor zowel Breman, als de sector, als de woningeigenaar.”
De grote hindernis waar de installatiebranche tegenaan loopt in de energietransitie, is het tekort aan personeel. En dan met name personeel dat opgeleid is tot het installeren van (hybride) warmtepompen. Om de verschillende processen die benodigd zijn in beeld te brengen, is de Trias Installatica in het leven geroepen, zoals hiernaast afgebeeld. De aanwezige partijen gingen met elkaar in gesprek over de drie focuspunten.
Eén van de focuspunten is efficiënter werken, hierbij wordt gedoeld op het verkorten van het gehele installatieproces door bijvoorbeeld prefabricatie. Een ander punt is het opleiden van personeel op allerlei fronten. En tot slot de intelligente inzet, waarbij het van belang is dat het product makkelijker geïnstalleerd kan worden door de monteur en daarnaast makkelijker te bedienen is door de gebruiker. Een hiërarchische volgorde in de focuspunten is er niet. Het belang van alle focuspunten is even groot om de transitie soepel en vlotter te laten verlopen.
De belangrijkste conclusie van de bijeenkomst was: goede samenwerkingen zijn van belang om de versnelling mogelijk te maken. “We kunnen het niet alleen als Breman zijnde. We hebben ook de klant, de leveranciers, brancheorganisaties en overheden nodig om op gang te komen,” bevestigt Mark Sprenkels.
De vervolgstap is dat bedrijven die willen en kunnen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie met elkaar verbinden. Denk aan kennisinstellingen en installatiebedrijven. “Bedrijven die willen. Die de transitie op zich af zien komen en die daarin van betekenis willen zijn. Maar die ook een beetje worstelen en juist gezamenlijk die worsteling willen doormaken,” aldus Thomas Piessens. Techniek Nederland gaat hierin een overkoepelende rol spelen en zal deze samenwerkingen gaan faciliteren.