Grootschalig verduurzamen in Heerenveen: 94 woningen klaar voor de toekomst
In Heerenveen werken we samen met woningcorporatie Accolade aan een ambitieus verduurzamingsproject: de installatie van hybride verwarmingssystemen in 94 eengezinswoningen. Dit project draait niet alleen om het vervangen van oude cv-ketels, maar vooral om het toekomstbestendig maken van de woningen met duurzame en efficiënte technieken. Een kijkje achter de schermen laat zien hoe onze samenwerking tot stand kwam, welke keuzes we hebben gemaakt en wat dit betekent voor de bewoners.
Een kans om meer te doen dan alleen vervangen
Al jarenlang werken we samen met Accolade op het gebied van onderhoud en verduurzaming. Tijdens een van onze periodieke overleggen kwam een nieuwe uitdaging op tafel: de cv-ketels van maar liefst 94 woningen in de wijk De Akkers waren aan vervanging toe. In plaats van simpelweg nieuwe ketels te plaatsen, ontstond al snel het idee om de woningen een stap verder te brengen in de energietransitie. “Wij geven niet alleen antwoord op de vragen die woningcorporaties ons stellen, maar denken ook proactief mee over hoe verduurzaming het beste kan worden aangepakt,” vertelt Harm Laanstra, technisch specialist én lid van het Kenniscentrum Energietransitie bij Breman. “Zo ontstond het idee om deze woningen te voorzien van een hybride warmtepompsysteem.”
De oplossing: hybride warmtepomp met slimme installatie
Na uitgebreide verkenning en een vergelijking van verschillende merken en technieken, viel de keuze op een combinatie van de Vaillant Arotherm Plus warmtepomp en de Vaillant Ecofit Pro cv-ketel. “Deze twee systemen werken optimaal samen. Ze zijn in aanschaf niet de goedkoopste, maar reken je de onderhouds- en energiekosten over de komende 18 jaar mee? Dan is dit voor Accolade toch de meest gunstige optie,” legt Laanstra uit. Het schetsen van het hele plaatje helpt vaak om de blik van de korte naar de lange termijn te verschuiven.
Uniek warmtepompsysteem met propaan als koudemiddel
Een bijzondere factor in dit project is de installatie van de warmtepompen op het dak, in speciaal ontworpen schoorstenen. “Omdat er op de grond rondom de woningen geen ruimte is voor buitenunits, moesten we een oplossing voor op het dak bedenken. Eentje die veilig functioneert én praktisch en onderhoudsvriendelijk is,” zegt Laanstra. “Onze eigen Breman Installatiefabriek ontwikkelde hiervoor een geprefabriceerde schoorsteen.” Deze schoorsteen is uniek omdat hij specifiek geschikt is voor warmtepompen met propaan als koudemiddel. En omdat hij voldoet aan de strengere veiligheidseisen die daarbij horen. Dankzij een speciaal inspectieluik in de schoorsteen is het onderhoud aan de warmtepomp bovendien eenvoudig uit te voeren. De schoorstenen worden geplaatst door Jorritsma Bouw, die in 2018 al een bouwkundige verduurzaming in de wijk uitvoerde.
De uitdagingen van een grootschalig project
Een van de grootste uitdagingen bij zo’n grootschalig project is het beperken van de overlast voor bewoners. Dit doen we door zoveel mogelijk onderdelen vooraf in de installatiefabriek te assembleren. “De schoorstenen worden in de fabriek al voorzien van alle leidingen, en ook andere installatiedelen worden prefab voorbereid in samenwerking met technische groothandel Rensa,” vertelt Laanstra. “Zo kunnen we de installatie ter plaatse snel uitvoeren en is de tijd die we bij bewoners binnen zijn beperkt.”
Naast het beperken van overlast is ook de logistieke planning een enorme uitdaging. Bij een project van deze omvang moet alles tot in de puntjes georganiseerd zijn, zodat er geen vertragingen ontstaan. “We werken in een strak schema van tien woningen per week, met zes monteurs van Breman en vier bouwkundige medewerkers van Jorritsma Bouw,” legt Laanstra uit. Het is uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat alles in een vloeiende lijn doorloopt. Materialen moeten op tijd geleverd worden, installateurs moeten precies op het juiste moment op de juiste plek staan, en alles moet soepel op elkaar aansluiten. “Voor mij persoonlijk is het project geslaagd als de logistiek als een treintje loopt: zonder oponthoud, zonder vertragingen, en met een gestroomlijnd proces waarin alle onderdelen perfect op elkaar aansluiten.”
Bewoners betrekken door heldere communicatie en huisbezoeken
Voorafgaand aan de werkzaamheden hebben we bewoners uitgebreid geïnformeerd over het project. Dit begon met een algemene informatieavond, waar we samen met Accolade en Jorritsma Bouw het plan hebben toegelicht. Bewoners kregen hier de kans om vragen te stellen en meer inzicht te krijgen in wat hen te wachten stond. Ook de energiecoach van de gemeente Heerenveen was erbij om advies te geven over energiebesparing en het gebruik van de nieuwe installatie. Daarnaast kreeg ieder huishouden een persoonlijk bezoek om de situatie per woning te bekijken en ter plaatse uitleg te geven over de werkzaamheden. Tijdens deze huisbezoeken ontvingen de bewoners ook een dagkalender, waarin precies staat beschreven wat bewoners op welke dag kunnen verwachten. Zo blijven verrassingen tot een minimum beperkt.
De toekomst: een duurzame wijk in korte tijd
Het project in Heerenveen startte in maart 2025 en zal nog voor de zomervakantie van 2025 worden afgerond. “De snelheid waarmee we dit project realiseren is indrukwekkend,” zegt Laanstra. Hoe het mogelijk is? Door goede samenwerking, technische innovatie, slimme prefabricage en een strakke planning. “Dit project bewijst maar weer dat het écht mogelijk is om in korte tijd een grote stap te zetten in de energietransitie!”
Wil je meer weten?
Heb je vragen over dit project óf ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons Kenniscentrum Energietransitie via kenniscentrum@breman.nl.