AI0A0777-pano voor website

Breman Utiliteit Zwolle dicht bij huis aan het werk

Onder de Peperbus, in het hart van de Zwolse binnenstad, werkt Breman Utiliteit Zwolle aan een uniek en uitdagend project. Hier wordt ANNO gerealiseerd, een museum over Zwolle. Museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen hier samen op één plek.

Wim Holstege, samen met Breman collega Jurjen Veenstra projectleider, vertelt over de organisatorische en technische uitdagingen. ‘Het binnenstedelijk werken vraagt om een strakke organisatie van de bouwplaats. De bereikbaarheid en parkeermogelijkheden zijn beperkt, mede doordat in deze omgeving tegelijkertijd meerdere verbouwingen gaande zijn. Het bestaande pand bestaat uit vier bouwdelen en krijgt straks drie eindgebruikers. Dit, samen met de monumentale waarden die behouden moeten blijven en waar streng op wordt toegezien, vraagt enorm veel afstemming en samenwerking met vele partijen. En vraagt heel veel creativiteit.’ Breman vormt samen met bouwkundig aannemer Hanzebouw het bouwteam. Breman is de totaalinstallateur en verzorgt alle technische installaties. Van camera, toegangscontrole en intercom tot inbraak- en brandbeveiliging. Van sanitair tot verwarming en klimaatbeheersing.

Van de vier bouwdelen zijn  er drie monumentaal. Het Drostenhuis aan de Melkmarkt wordt in oude glorie hersteld. De fraaie plafonds, de vele schouwen, het stelt eisen aan hoe het leidingwerk in te passen. Wim: ‘Voor de verwarming en luchtbehandeling kiezen we voor verschillende oplossingen per panddeel. Helemaal gasloos installeren lukt hier niet omdat het monumentale Drostenhuis niet geschikt is te maken. We kiezen voor een hybride oplossing om toch zo duurzaam mogelijk te zijn. De brandbeveiliging is gecompartimenteerd en werkt deels draadloos.’ Het zijn enkele voorbeelden van het maatwerk dat wordt geleverd. De oplevering geschiedt in fasen, naar verwachting is de kantoorfunctie aan de Voorstraat nog dit jaar gereed voor gebruik. Verwacht wordt dat ANNO het museum in het voorjaar 2022 haar deuren opent.

AI0A0735-2
breman
breman-11
breman-16
breman-15
breman-3 v