DSC_3154 WRZV - Robert Westera Fotografie

Breman Utiliteit Zwolle is positief over ervaringen met circulair bouwen

De bouw van de nieuwe WRZV-hallen op de Voorsterpoort vordert gestaag. Het gebouw is wind- en waterdicht en voor 75% gereed. Dat betekent dat de installateurs van Breman Utiliteit Zwolle nu volop aan het werk zijn met het aanbrengen van de installaties.

Breman Utiliteit levert de complete E en W installaties. Opdrachtgever gemeente Zwolle heeft de bouwpartners uitgedaagd bij de bouw zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken voor een zo klein mogelijke milieu impact. Dit vraagt om durf, om ‘buiten de lijntjes’ kleuren, om actief zoeken naar mogelijkheden. Eigenschappen die je volop vindt in de Breman-organisatie, zo licht projectleider Robert Westera toe. Samen met collega-projectleider Arjen Langendijk is hij verantwoordelijk voor het installatiewerk.

De tijd van alleen praten over circulariteit is voorbij, het gaat nu om het toepassen in de praktijk. Westera heeft enkele aansprekende voorbeelden. “We hebben een tweedehands luchtbehandelingskast opgeknapt en aangepast. De fabrikant heeft met een kleine ingreep de kast geschikt gemaakt voor buitenopstelling. Deze kast past perfect bij het gebouw. In samenspraak met Matthijs Scholten van de Technische Unie wisten we de hand te leggen op een partij ‘wastafels met ervaring’. Deze 28 wastafels zijn met grote zorg verwijderd uit een oud project , volledig opgeknapt en hier toegepast. Nauwelijks te onderscheiden van nieuw. Op de begane grond passen we kabelgoten toe, die gedemonteerd zijn uit een slooppand.”

Deze geslaagde voorbeelden werken motiverend, het zoeken naar circulaire toepassingen gaat door. Westera: “Samen met de gemeente kijken we of we afgeschreven stoeptegels kunnen hergebruiken als ballast voor de frames met de zonnepanelen op het dak. Op de gemeentewerf vinden we waarschijnlijk wel een geschikte partij tegels.”

DSC_2668 - WRZV WRZV - Robert Westera Fotografie
DSC_3154 WRZV - Robert Westera Fotografie
DSC_3167 WRZV - Robert Westera Fotografie