KV Wageningen_cam008

Sporthal KV Wageningen

Behaaglijk naar een sportwedstrijd in de sporthal KV Wageningen is straks mogelijk dankzij de installaties die Breman Utiliteit Zwolle ontwierp en realiseerde.

Voor hen was de opgave om binnen de circulaire kaders een zo energiezuinige mogelijke installatie te maken. Dat is, ondanks de uitdagingen die deze manier van bouwen met zich mee brengt, goed gelukt volgens verantwoordelijke engineer Mark de Weerd. Het duurzame pand heeft als basis lage temperatuur vloerverwarming, aangevuld met verwarmde lucht opgewekt door twee lucht/water warmtepompen.

Uitgangspunt is om zoveel mogelijk vraaggestuurd te regelen: zo wordt de ventilatie in de kleedkamers geregeld op relatieve vochtigheid en in de sportzaal op CO2. Warm tapwater wordt opgewekt door een transkritische CO2 warmtepomp die bij in Nederland ‘gangbare condities’ de gevraagde capaciteit kan leveren. De zaal wordt verlicht middels Dali gestuurde LED armaturen. De lichtsterkste is afhankelijk van de soort gebruiker. Om het risico op legionella te beperken is gekozen voor een slim douchesysteem: zijn de douches een tijd niet gebruikt, dan worden ze automatisch doorgespoeld. De Weerd: “Het was een intensief traject, maar met een eindresultaat waar we trots op zijn”, aldus Mark.