LA_KV_Wageningen_BASE_10_s

Sporthal Wageningen gaat all-electric

Sporthal ‘Het Binnenveld’ in Wageningen: een van de meest circulaire sporthallen van Nederland! Er zijn zoveel mogelijk materialen toegepast die herbruikbaar zijn. Rotsbouw B.V. en Lichtstad Architecten zijn verantwoordelijk geweest voor de bouw en het ontwerp. Breman Utiliteit Zwolle heeft gezorgd voor het ontwerp en realisatie van de werktuigkundige en elektrotechnische installaties.

Afvalproducten hergebruiken

De sportaccommodatie van Korfbal Vereniging Wageningen is een geweldig voorbeeld van circulair bouwen. Vele gebruikte materialen zijn het resultaat van hergebruik. Van de tribunes en kozijnen, tot aan de deuren en de houten lambrisering. Allemaal afvalmaterialen, die opnieuw zijn gebruikt. En dus ook straks weer hergebruikt kunnen worden. De constructie van de sporthal is gemaakt van staal en is grotendeels onbehandeld. Doordat het staal blootgesteld wordt aan de lucht, krijgt het staal een rauw karakter. De bouw van deze sporthal sluit goed aan bij de circulaire ambitie van de gemeente Wageningen om klimaatneutraal te zijn in 2030. Ook zorgen de toegepaste, kale producten voor de juiste identiteit van deze sporthal. Het gaat niet alleen om gezond sporten nu, maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk in de toekomst.

Circulaire uitgangspunten

All-electric, formaldehyde-vrij, homogene materialen en design for easy disassembly. Allemaal voorbeelden van de circulaire en duurzame uitgangspunten. Breman Utiliteit Zwolle heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de realisatie van deze punten. Zo bestaat de warmteopwekking uit twee efficiënte warmtepompen. Eén laag temperatuur warmtepomp voor het klimaat en één hoog temperatuur warmtepomp voor tapwater. De ventilatie wordt aangestuurd op basis van de luchtkwaliteit. Het pand is verder voorzien van vloerverwarming, ledverlichting met lichtsensoren met DALI-regeling. En voor het opwekken van stroom zijn PV-panelen geplaatst. Ook het sanitair en de douches (met automatisch spoelsysteem) zijn waterbesparend.

Wens gaat in vervulling

Voor Korfbal Vereniging Wageningen is dit eindelijk de sportaccommodatie waar zij hun ambities kunnen waarmaken. Overdag wordt de hal gebruikt voor bewegingsonderwijs binnen basisscholen. In de avond en in het weekend is de hal voor Korfbal Vereniging Wageningen. Multifunctioneel dus en geschikt voor een brede mix aan binnen- en buitensporten.

LA_KV_Wageningen_BASE_05
LA_KV_Wageningen_BASE_10_s
LA_KV_Wageningen_BASE_07
LA_KV_Wageningen_BASE_09
LA_KV_Wageningen_BASE_19
LA_KV_Wageningen_BASE_20