Breman-1-21-scaled_2000x545_acf_cropped

Utiliteit Zwolle beheert steeds efficiënter op afstand

Smart Building is een term die je nu veel hoort. Wij maken al jaren gebruik van techniek om het energietransport in een gebouw te reguleren. We installeren, monteren en onderhouden binnenklimaatinstallaties in grote gebouwen zoals ziekenhuizen, gevangenissen en kantoren. Door gebruik te maken van SmartCluster 3.0 kunnen wij deze installaties op afstand in beeld brengen, aansturen en updaten. Met dank aan MCS.

VPN-verbinding vereist voor remote beheer installaties
Al deze systemen komen na oplevering bij onze digitale meldbank. Van daaruit worden de installaties bewaakt en regelmatig gecontroleerd door middel van een check-up. Daarin worden de instellingen bekeken en wordt gecheckt of de installatie naar behoren werkt. Nieuwe regelsystemen vereisen een VPN-verbinding om software-aanpassingen op afstand te kunnen doen. Er is gekozen voor SmartCluster.

SmartCluster maakt werk makkelijker
SmartCluster is een Remote Device Management systeem. Hiermee kun je via een veilige VPN-verbinding remote alle routers in het veld en de achterliggende apparatuur beheren, monitoren en updaten. De belangrijkste redenen om gebruik te maken van SmartCluster is de gebruiksvriendelijkheid en de veiligheid.

René Prins, manager M&R, vertelt: “SmartCluster maakt ons werk een stuk makkelijker. We wilden een systeem hebben van waaruit je eenvoudig een modem kunt configureren. Bij de meeste leveranciers merkten we dat je toch heel veel handelingen moest doen om die tunnel in het modem te krijgen. Bij SmartCluster is het een kwestie van de configuratie inschieten en klaar. Het gebruiksgemak is perfect!”

Met een beveiligde verbinding is er ook geen hackersgevaar meer. “Als je een beveiligde tunnel hebt, komen onbevoegden gewoon niet meer bij de data” legt René uit. Sinds vorig jaar maken wij gebruik van de nieuwste versie, SmartCluster 3.0. Hiermee kunnen wij nu zelf nog veel meer instellingen beheren. Zo kunnen wij gebruikers blokkeren of toegang geven voor een bepaalde periode en daarna automatisch blokkeren. Ook kunnen wij gebruikers eenvoudig wisselen van groepen. “Het is echt ideaal dat dat nu allemaal mogelijk is.”

Service verbeteren door betrouwbaar SmartCluster
Inmiddels beheren en bewaken wij ongeveer 500 installaties over heel Nederland. Daarvan lopen in totaal 247 tunnels over het SmartCluster 3.0. Dat komt neer op zo’n 150 installaties. Deze installaties worden vanuit de 3 vestigingen van Breman bewaakt: Rotterdam, Zwolle en Weert. SmartCluster werkt volgens René boven verwachting: “Vanaf dag één draait het en het is nog nooit uitgevallen. Het is echt storingsongevoelig. We hebben hierdoor ook onze service naar onze klanten kunnen verbeteren. Voorheen logden we in via onbeveiligde verbindingen en waren de installaties rechtstreeks gekoppeld aan het internet. Met SmartCluster is dit verleden tijd. We hebben een veiligere omgeving gemaakt voor onze installaties.”

Klimaatdoelstelling en gebouwbeheer op ruimteniveau
Wij hebben als doel gesteld om de klimaatdoelstellingen van 2030 voor 2025 voor onze eindgebruikers te realiseren. Onze ambitie is om installaties zo energiezuinig mogelijk op te leveren. “We moeten met z’n allen naar die klimaatdoelstelling van 2030. Het bewustzijn om energiezuinig te zijn is er bij mensen, maar het is vaak een kwestie van geld. Je moet investeren om verder te kunnen. Wij zijn al lang bezig met nieuwe concepten ontwikkelen met warmtepompen die energie opslaan zodat dit later hergebruikt kan worden” vertelt René.

Daarnaast verwachten we dat er in de toekomst veel meer op ruimteniveau gekeken gaat worden bij gebouwbeheer. Zo kan de energiestroom per ruimte worden bepaald en kan deze ook per ruimte worden geregeld. Er komen meer ruimte specifieke inzichten en daar moeten bedrijfsprocessen op worden ingeregeld. Nu worden bijvoorbeeld alle ruimtes in gebouwen op vaste momenten schoongemaakt. Maar door op ruimteniveau te gaan kijken, hoeft een ruimte zoals een vergaderzaal niet schoongemaakt te worden als hij heel de dag niet is gebruikt.

René: “De ontwikkeling zit in het nog slimmer maken van de software. Je hebt een meting nodig en een stukje software dat kan corrigeren. De meting is altijd nodig en blijft een vaste waarde. Temperatuur of CO2 zal bijvoorbeeld als waarde niet veranderen. Maar software om die temperatuur te optimaliseren, verbetert wel. De manier om deze meetwaardes te corrigeren en te voorspellen, is een dynamisch proces en zal de software doen blijven perfectioneren.”

B05V2979
1W7A3813