DSC_0170

Knap staaltje installatiewerk bij Polverpark

‘Een buitengewoon stuk installatiewerk’, zo luidde een korte, maar krachtige omschrijving van de werkzaamheden die Breman Maasland verricht voor het project Polverpark in Maastricht. Uit de woorden van projectleider Huub van Veggel spreekt de gedrevenheid als hij in de technische ruimte van het woonblok wijst op de installatie.

“Niet alleen de installatie is bijzonder te noemen, met name de samenwerking met de collega bedrijven van Breman is mooi, in gezamenlijkheid proberen we dit project tot een goed einde te brengen. De vloerverwarming bijvoorbeeld is gelegd door Breman Zuid en de collectieve systemen door Breman Utiliteit Zuid.” Om in de technische ruimte te komen loop je eerst door de dubbeldeksgarage naar beneden. Een donkere ruimte die mooi verlicht wordt bij iedere stap die je neemt. Direct valt het leidingwerk aan het plafond op, strak leidingwerk waarbij de nieuwsgierigheid naar de rest wordt gewekt. Het ‘hart’ van de technische ruimte is de plek waar de installatie staat, waarmee alle appartementen voorzien worden van de benodigde warmte of koude. Huub: “Het gaat hier om in totaal 71 luxe koopappartementen, verdeeld over twee blokken. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de systemen, denk aan ventilatie, waterleidingen in de dubbeldeks parkeergarage.”

Maar wat maakt de installatie nu zo bijzonder? “Het gaat hier om een collectief bronnensysteem, met 51 bronnen die buiten in het veld zijn geboord en via een verdeler komen die uit in de technische ruimte. Vanuit die ruimte wordt het weer verdeeld naar de appartementen. De individuele warmtepompen verschaffen de benodigde warmte of koelte”, legt Huub uit. De complete w-installatie is daarbij door Breman verzorgd. Huub: “Omdat we in de nieuwbouw zitten, houden we ons voornamelijk bezig met gasloze installaties. We worden vaker door opdrachtgevers meegenomen in het voortraject. Zeker als het gaat om duurzame oplossingen wordt ons advies op waarde geschat. Daardoor nemen we steeds vaker plaats in bouwteams. Juist het advies naar opdrachtgevers is erg belangrijk. Belangrijkste rol is om te kijken welke installaties het meest passend zijn en hoe en qua verbruik. Dat is belangrijk voor de energietransitie.”

“We zijn als Breman Maasland supertrots om een dergelijk project te mogen realiseren. Aan de ene kant omdat het een bijzondere installatie is, maar ook omdat we dit juist met onze collega bedrijven hebben kunnen doen.”

DSC_0170
DSC_0189
DSC_0199
DSC_0228
DSC_0245