In het Drentse Bovensmilde is Breman Techniek volop aan het verduurzamen. In totaal worden er 129 woningen van woningcorporatie Actium gerenoveerd. Ze worden onder andere voorzien van een hybride warmtepomp. En niet zomaar één. Nee het is de, nog niet op de markt uitgebrachte, Vincent warmtepomp van Itho Daalderop. Een warmtepomp zonder buitenunit.
Oplossingsgericht aan de slag
Breman is nu een paar maanden bezig en bijna alle woningen zijn gereed. Voordat de duurzame installatie kan worden geplaatst, moet eerst de dakuitmonding in combinatie met een nieuwe dakdoorvoer geplaatst worden. Daarmee moest gekeken worden naar een dakdoorvoer die goed samenwerkt met de Vincent en het mogelijke geluid reduceert. Breman Installatiefabiek kwam met dé oplossing. Zij ontwikkelden en produceerden een dakdoorvoer die perfect aansluit op de Vincent warmtepomp en het geluid zeer sterk reduceert. En wel zo dat de dakdoorvoer niet alleen voor dit project kan worden gebruikt, maar voor elk project waarbij de Vincent warmtepomp wordt geplaatst.
Een goede buur, die warmtepomp
Omdat de Vincent warmtepomp geen buitenunit heeft en wordt gebruikt in combinatie met een dakdoorvoer die geluid reduceert, zorgt hij voor minder geluidsoverlast. Dat maakt hem tot de perfecte buur. En dan is hij ook nog eens lekker compact. Dat bespaart weer kostbare ruimte.
Een leerzame pilot
Breman doet op deze manier zeer veel kennis op van de Vincent. Zo hebben we niet alleen een dakdoorvoer ontwikkeld, maar ook onderzoek gedaan naar eenvoudige montage-oplossingen. Zo plaatsen we de Vincent op een vloerstandaard die is ontwikkeld door onze collega Richard Meiresonne. Ook hebben we meteen meegedacht over het onderhoud van de warmtepomp en het uitlezen van leerzame data.
Warmte van mechanische ventilatie wordt hergebruikt
Normaal gesproken wordt via mechanische ventilatie warme lucht de woning uitgeblazen. Bij dit project wordt de warmte hergebruikt. De warmte wordt door de warmtepomp onttrokken en gebruikt om het water voor de centrale verwarming te verwarmen. Zo gaat er geen warmte verloren.
Een lift voor de warmtepomp = blije monteur
Een warmtepomp plaatsen is voor de monteur geen kleine opgave. Vooral niet in de renovatie. Meestal moet de warmtepomp vanaf de benedenverdieping naar de zolder worden gebracht. Fysiek zwaar voor de monteur. Ook dit kan anders, bedacht collega Richard Meiresonne. De traplift die in het hoekje van het magazijn stond, werd afgestoft en door hem aangepast. Nu doet deze lift het werk. Naast de aanpassing aan de lift, heeft hij ook een verrijdbaar onderstel gemaakt. Hierdoor kan de monteur de warmtepomp exact op de plek plaatsen zonder hem veel te moeten tillen. “We moeten zuinig zijn op ons lichaam. En niet opzien tegen het werk. Dit maakt ons werk nog leuker en we houden het langer vol”, aldus Richard.
De verwachte oplevering van het project ligt rond juli 2023.