Wanneer twee bedrijven dezelfde taal spreken, ontstaat er iets bijzonders. Breman Installatiegroep en ontwikkelaar en bouwbedrijf Van Wijnen trekken al vijftig jaar samen op. Die uitzonderlijke relatie is het resultaat van gedeelde waarden over samenwerking en loyaliteit.
De samenwerking tussen Breman en Van Wijnen kent op verschillende plekken in het land een rijke geschiedenis. In sommige regio’s projectmatig. Elders, zoals in de regio Harderwijk, gaat het om structureel partnerschap. In het jaar dat Breman zijn eeuwfeest viert, werkt het installatiebedrijf al de helft van die jaren met Van Wijnen in Harderwijk. “Die vorm van samenwerking ontstaat niet vanzelf”, zegt Alexander Snijder, vestigingsdirecteur van Breman Harderwijk. “Het voelt bijna als een huwelijk.” Van de klassieke verhouding tussen hoofdaannemer en installateur is dan ook geen sprake. “Wij zetten in op continuïteit en gaan daarom het liefst een langdurige samenwerking aan. We kijken verder dan de kwartaalcijfers, nemen de tijd om iets op te bouwen. Die mentaliteit zorgt voor werkplezier en de intrinsieke motivatie om projecten echt goed op te leveren.” Alexander herkent die visie bij zijn ‘collega’s’ van Van Wijnen. “Ja, we noemen elkaar collega’s, ook al is Van Wijnen onze opdrachtgever.”
Samen groeien, samen bouwen
Volgens Cor Verwoert, directeur van Van Wijnen Harderwijk-Zwolle, is de relatie met Breman in de afgelopen 25 jaar verdiept. “De vakexperts van Breman fungeerden als klankbord. Bij het opstellen van bestekken, zoals dat destijds nog ging, werd altijd om hun advies gevraagd. Er waren in onze branche nog niet echt bouwteams; wij waren een van de eerste. Breman was in die tijd een voorkeurspartner; nu is het een samenwerkingspartner. Breman denkt mee en geeft ons al heel vroeg in de ontwerpfase bouwtechnische informatie, zoals waar bij gestapelde woningen de opstelplaatsen zitten en waar de diverse kanalen in de vloeren lopen.” Alexander: “Doordat wij in de ontwerpfase al aanhaken, voorkomen we risico’s. Laatst zagen we tijdig dat de schacht in een appartementencomplex te klein was. Dan kan Van Wijnen snel schakelen en wordt de klant niet opgezadeld met nare verrassingen, zoals vertraging of extra kosten.”
Weten wat je aan elkaar hebt
De basis van een goede relatie is dat beide partners elkaar vertrouwen, ook als het spannend wordt. Natuurlijk zijn er in vijftig jaar momenten geweest dat het minder goed ging. “Maar twijfel over de samenwerking is er nooit geweest, omdat we weten wat we aan elkaar hebben”, zegt Cor. “Het komt voor dat een project technisch of financieel uitdagend is. Dat zijn soms inhoudelijk pittige gesprekken, maar we komen er altijd uit.”
Soms zegt Breman nee, erkent Alexander. “Als ons een werk niet past, zeggen we dat eerlijk. Stel dat je het toch doet en het vervolgens niet kunt waarmaken, dan is dat de eerste deuk in je relatie.” Dat intensieve samenspel leverde in Harderwijk een bijzonder project op: een innovatief watermanagementsysteem voor circa tweehonderd woningen. Aanvankelijk was het plan douchewater te recyclen voor hergebruik, maar bij nadere analyse bleek dit systeem op praktische bezwaren te stuiten. “We zagen hier diverse risico’s en een gebrek aan gebruikersacceptatie”, aldus Alexander. “Dan moet je durven zeggen: dit is niet de beste oplossing.”
De gezamenlijke inspanningen leiden tot het vinden van een beter alternatief. Dit in de vorm van regenwateropvang via waterzakken in de fundering, waarmee toiletten en wasmachines worden gevoed. Vanuit duurzaamheidsoogpunt was deze keuze een schot in de roos. Het systeem bespaart structureel op drinkwaterverbruik, draagt bij aan circulair watergebruik en ontlast het lokale rioolstelsel. “En misschien nog belangrijker: bewoners merken er niets van in comfort, maar wel in bewustwording”, zegt Alexander.
Investeren in de toekomst
De samenwerking reikt verder dan de bouwplaats. Beide bedrijven delen hun strategische plannen, bespreken personeelsvraagstukken en stemmen hun groeiambities op elkaar af. Er is veel geprofessionaliseerd in vijftig jaar. Een belangrijke stap daarin is de raamovereenkomst die oorspronkelijk in Harderwijk werd ontwikkeld. Inmiddels wordt deze op verschillende plekken binnen beide organisaties toegepast als basis voor structurele samenwerking. “Als we bekend zijn met elkaars doelen, kunnen we elkaar op weg helpen”, zegt Cor. Alexander knikt: “Als je echt samenwerkt, leer je elkaars kracht én kwetsbaarheid kennen. Dan bouw je iets wat blijft.”