Blog: kit, een duurzame afdichting?

25 april 2016

Weer zo’n vraag die op je pad komt: is kit als afdichting in een rookgasafvoersysteem een goede afdichting? Vooropgesteld ga ik uit van de beste bedoeling van een rookgasafvoerfabrikant om een duurzaam dichte voorziening te maken, maar ik heb wel een paar bedenkingen:

  • Hoe onderkennen we of we een kit gebruiken die “deugd”.
  • Hoe houdt afdichtingskit bij belasting door condensaat?
  • Hoe zit het met bewegingen in de verbindingen?

Allemaal vragen waar je wel iets over zou willen weten.

Voor afdichtingstechniek hebben we in Comité Européen de Normalisation (CEN) afgesproken dat we daarvoor de norm EN 14241-1 hanteren. Deze is hier speciaal voor ontwikkeld. Als we in deze norm duiken dan komen we tot de conclusie dat er niets anders in staat dan:

“This European Standard is also applicable for sealants, in case nothing else is defined. The specimens are made from the sealants, which have been brought into a practical form, cured under manufacturers instructions. The cured sealants will fulfil the same requirements as seals”

Met andere woorden: wanneer er niks wordt geëist vanuit een andere (private) hoek, dan zou je hetzelfde moeten aanhouden als in dit document staat over afdichtingsringen (Seals)? Lekker duidelijk dat Europa. Ik moet dus kijken naar afdichtingsringen als het gaat om eigenschappen van kit (sealant). Maar dat is eigenlijk appels met peren vergelijken. In feite weet ik dus niks te zeggen over de drie vragen die ik hierboven heb benoemd? Met andere woorden: dan zeg ik dat ik niet weet wat ik doe, als ik kit (sealant) gebruik. Die conclusie maakt me een stuk onrustiger als de bovenstaande vragen aan mij worden voorgelegd.

Toch maar koersen op afdichtingsmiddelen waarvan we wel iets kunnen zeggen over de mate van bestendigheid tegen condens-en mechanische belasting op verbindingen en waarvan wel vaststaat waarvan ze mogen worden gemaakt.

Tijd voor “Europa” om ook hier maar iets van te vinden lijkt mij. Want als je niet goed weet wat je doet, dan kan kit een “dure” in plaats van een “duurzame” afdichting worden.