Breman Utiliteit krijgt opdracht voor het Anne Frank Huis

6 maart 2017

Breman Utiliteit, vestiging Zwolle, heeft na een intensief voortraject de opdracht gekregen voor het uitvoeren van installatiewerkzaamheden binnen de vernieuwing van de bezoekersfaciliteiten en de logistiek van het Anne Frank Huis te Amsterdam. Het totale werk is opgedeeld in vier fases. Op 18 april 2017 start Breman in opdracht van Salverda Bouw met de eerste fase. De studentenappartementen, gelegen aan de Westermarkt, worden dan omgebouwd tot kantoorruimtes.

Deze voormalige studentenwoningen worden bij het museum betrokken, waardoor er ruimte beschikbaar komt waar educatieve ontvangsten kunnen plaatsvinden. Tevens kunnen meer faciliteiten worden aangeboden, zoals een garderobe. Ook krijgt het museum een nieuw en groter entreegebied aan de Westermarkt. Vanaf midden oktober 2017 vinden de werkzaamheden ook plaats in de publieke ruimtes. Het Anne Frank Huis blijft tijdens de werkzaamheden geopend.

Uitdagend project
Een van de eisen bij de inschrijving is dat het museum gedurende de vernieuwing volledig in bedrijf moet blijven. Breman heeft het voordeel bij deze logistieke uitdaging dat zij in 2016 met hetzelfde bouwteam in het naastgelegen Pulitzer Hotel aan de Prinsengracht de werktuigkundige installatie volledig heeft gerenoveerd. Jaarlijks ontvangt het Anne Frank Huis ruim 1 miljoen bezoekers. Breman heeft  op  technische vlak in dit project ook de nodige uitdagingen. Zo wordt er een installatie voor de dagboekkamer gerealiseerd, een nieuwe koelinstallatie, nieuwe warmteopwekking en vindt een uitbreiding van de luchtbehandelingsinstallatie plaats. Dat gebeurt allemaal in een bestaand pand waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de bestaande voorzieningen.

Museale vernieuwing
De oplevering staat gepland in het voorjaar van 2018. Aansluitend op de werkzaamheden komt er ook een museale vernieuwing. Museumbezoekers krijgen meer historische context en verdieping in de historie aangeboden om het levensverhaal van Anne Frank beter te kunnen begrijpen en de sfeer van de onderduikplek beter te kunnen ervaren. De aanpassingen laten het authentieke karakter van het huis intact.

Vanzelfsprekend is Breman vereerd om haar kennis en expertise in te zetten bij de vernieuwing van dit historische gebouw.