Lichtstad Architecten_Sporthal Bredius_01

Breman Utiliteit Zwolle bouwt duurzame sporthal in Muiden

13 januari 2021

Het Brediusterrein in Muiden wordt ontwikkeld voor sport en wonen. De centraal gelegen sporthal speelt een bepalende rol in deze ontwikkeling. Samen met bouwkundig aannemer Rots Bouw BV uit Aalten en Lichtstad Architecten uit Eindhoven vormt Breman Utiliteit Zwolle het bouwteam dat onlangs de aanbesteding won voor het ontwerp en bouw van deze breed inzetbare sporthal.

Door al in de ontwerpfase partner te zijn kan Breman haar expertise op het gebied van duurzaam, energiezuinig en circulair bouwen optimaal inbrengen. Volgens Mark de Weerd, project engineer bij Breman, is een zo duurzaam mogelijke sporthal ontworpen. “Hierdoor is het mogelijk te verwarmen met een laagtemperatuur warmtepomp die energie uit de buitenlucht haalt. Het hoge warmtapwaterverbruik van de sporthal vraagt om een andere aanpak. We kiezen hier voor een aparte hoogtemperatuur warmtepomp. Deze gebruikt CO2 als koudemiddel. Er is in de sporthal veel ventilatielucht nodig, hoogst actueel nu in tijden van COVID. Met warmteterugwinning in de luchtbehandelingskast – de longen van het gebouw – hergebruiken we de warmte uit de afvoerlucht. Alle verlichting is LED, de PV-panelen op het dak leveren voldoende elektriciteit om in de eigen behoefte te voorzien.”

‘Koploper in circulair bouwen’
Breman loopt voorop waar het gaat om circulair installeren in gebouwen. Het programma van eisen vraagt om een duurzaam, energieneutraal en zo circulair mogelijk gebouwde sporthal. De Weerd: “De installaties zijn demontabel gemaakt en in de toekomst eenvoudig uit het gebouw te halen voor hergebruik.” De komende maanden wordt door partijen het ontwerp verder uitgewerkt naar een uitvoeringsontwerp.

Lichtstad Architecten_Sporthal Bredius_01
Lichtstad Architecten_Sporthal Bredius_02