Exoskelet (2.2)

Breman zorgt met Exoskelet goed voor medewerkers

29 juni 2021

Boven je macht tillen, dat is behoorlijk zwaar. Dat merken de inregelmonteurs bij Breman Zuid elke dag. In nauw overleg met Heijmans is er vorig jaar overgestapt naar nieuwe meters voor het inregelen van de mechanische ventilatie en wtw-units. Door Breman Zuid zijn een aantal 0-drukmeters aangeschaft, die ongeveer 2,5 kg per stuk wegen. De monteurs van Breman Zuid regelen op jaarbasis zo’n 1.200 tot 1.600 woningen in. Dit houdt dus in dat deze mannen en vrouwen een behoorlijke tijd 2,5 kg boven hun macht staan te tillen. De monteurs gaven al snel aan dat ze na een dag werken last kregen van hun schouders. Hier moest een oplossing voor komen.

Het Exoskelet van Hilti

Hilti kwam met een ideale oplossing voor dit probleem: het Exoskelet.
Dit Exoskelet ondersteunt de monteur bij werkzaamheden boven hun macht. Het maakt je dus niet sterker, maar zorgt er wel voor dat je ’s avonds niet met zere schouders thuis komt.

De ervaring van monteurs

Govert Jan (hoofd uitvoering bij Breman Zuid) ging langs bij monteur Francis Jocaille op een bouwplaats in Utrecht. Hij gebruikt het Exoskelet al. En zijn ervaring is positief.
Francis: “Hilti is bij mij op de bouw geweest om het Exoskelet goed af te stellen op mijn lichaam en ik kreeg een duidelijke uitleg over het gebruik. Ik kan nu zelf aanpassen of ik meer of minder ondersteuning wil tijdens mijn werkzaamheden. Het Exoskelet geeft een goede verlichting van de werkzaamheden. Het geeft geen belemmeringen tijdens werkzaamheden in de woning, al moest ik in het begin wel opletten in kleine ruimtes. Het wende snel. Ik heb geen last meer van mijn schouders als ik ’s avonds thuis kom. Een hele opluchting. Eén puntje van kritiek: als je iets van de grond wil pakken, worden je armen omhoog getild.”

Veelvuldig toepasbaar

Het inregelen van de mechanische ventilatie en de wtw’s zijn werkzaamheden waarbij het Exoskelet goed ingezet kan worden. De projectleiders van Breman Zuid promoten dit Exoskelet bij alle monteurs en inmiddels zijn er al meerdere Exoskeletten aangeschaft. De monteurs gebruiken het Exoskelet nu ook om leidingen in parkeerkelders aan het plafond te monteren en droge blusleidingen te monteren. Het is een groot succes en blijft niet onopgemerkt bij de andere Breman vestigingen. Er wordt regelmatig gevraagd hoe onze ervaring is met het Exoskelet. Positief dus!

Exoskelet (2)
Exoskelet
Exoskelet (4)
Exoskelet (3)