IMG_3012

Breman Zuid: oog voor iedere leerling

3 april 2019

Met een eigen praktijklokaal en het geven van gastlessen op diverse scholen loopt Breman Zuid voorop als het gaat om het enthousiasmeren van de jeugd. Dat begint immers al op vroege leeftijd. Dat er in Drunen óók oog is voor jongeren met belemmeringen in hun ontwikkeling, blijkt uit een bezoek van een tiental scholieren van de MET school. Zij werden rondgeleid in het bedrijf en woonden een gastles bij van Arno van Logten.

Motieven
MET is een school voor Praktijkonderwijs. Een school waar je met je handen kunt leren om jezelf verder te ontwikkelen in een technisch of dienstverlenend beroep, juist voor leerlingen met die belemmeringen. MET wil haar leerlingen graag perspectief geven op een geschikte arbeidsplek en op een volwaardige plaats in de maatschappij. Directeur Leo Groeneveld van Breman Zuid ontvangt ze met open armen. “Voor mij heeft het twee motieven. Er zit ook een zakelijke kant aan de samenwerking, je hoopt na verloop van tijd dat er misschien een leerling besluit de installatietechniek in te gaan en dat wij daar veel plezier aan mogen hebben. Maar aan de andere kant vind ik het persoonlijk geweldig om die jeugd bezig te zien, maar ook om daar zelf een bijdrage aan te leveren.”

Trouwen
Leo Groeneveld spreekt uit ervaring. “Ik heb sommige van die knapen bleu zien binnenkomen. Ze konden nog niks. Maar ik heb ze zien opgroeien. Ze konden steeds meer. Ze krijgen op een gegeven moment een diploma, monteurs krijgen een Mercedes bus onder hun kont. Je ziet ze steeds verder groeien en ontwikkelen. Tot ze op een bepaald moment tussen de 20 en 30 zijn, dan krijgen ze een relatie en komen ze op een dag vertellen dat ze gaan trouwen of kinderen krijgen. Ik vind die ontwikkeling zo gaaf om te zien, daar kan ik alleen maar trots op zijn en dat mogen ze ook op zichzelf zijn.” Ik ben er trots op om een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van deze jonge mensen.

Uniek
Ton Milatz, directeur van de MET school, is het daar roerend mee eens. Juist vanuit zijn functie weet hij hoe belangrijk het is dat juist deze leerlingen goed terecht komen. “Bovendien, er zijn veel bedrijven waar we dit kunnen doen. Maar het grote voordeel van deze plek bij Breman Zuid BV is dat er een eigen praktijkruimte is. Hier is het écht. Voor deze leerlingen is het van belang dat ze kunnen snuffelen, die mogelijkheid krijgen ze hier. Ook wij weten dat de arbeidsmarkt krap is op dit moment. Om de juiste mensen te vinden, moeten wij ook een manier vinden de leerlingen te filteren. Maar dan moet je ze eerst kennis laten maken, dan is dit uniek.”

Sociaal
Of dergelijke bezoeken uiteindelijk zullen leiden tot nieuwe monteurs, of misschien wel nieuwe collega’s binnen Breman is voor beide heren nu niet van belang. “Al komt er de komende tien jaar geen enkele leerling hier terecht, ik vind het fijn dat we een bijdrage kunnen leveren. Dat past ook binnen het sociale karakter van Breman.” Ton vult aan: “Om deze kinderen eerlijke kansen geven, daarin is voor ons allen een grote rol weg gelegd. We kunnen dat niet enkel bij het onderwijs laten. Alleen daarom is dit al een prachtige samenwerking.”

IMG_3002
IMG_3033 bewerkt