20150701_135050

“Daken hebben zeker potentie, maar zijn ze geschikt?”

20 maart 2019

‘Daken, een goudmijn aan potentie’, zo viel er onlangs te lezen op het kennisplatform CorporatieNL. In dit artikel wordt gewezen op de potentie die daken hebben, ook als het gaat om duurzaamheid. Praktische voorbeelden als een eigen daktuin op je dak of de voorziening van stroom (zonnepanelen) worden benoemd. Peter Riezebos van Breman Daktechniek was ‘getriggerd’ door het artikel, maar plaatste daarbij wel vraagtekens.

“Een prima uitgangspunt”, stelt hij. “Er is echter wel een heel belangrijk gegeven waar we rekening mee moeten houden en dat is dat de daken wel geschikt moeten zijn voor dit soort concepten. Renovatie speelt hierin een hele belangrijke rol. Kortom, stel jezelf eerst de vraag of het dak wel geschikt is.”

Tijdig renoveren

‘We hebben een tekort aan ruimte en energie voor tien, maar wekken het niet op. 23 miljoen potentiële elektriciteitscentrales of zeker 10.000.000 m2 potentieel ongebruikt gebied waar we van alles mee kunnen’, aldus het artikel. Tijdig renoveren is hier enorm belangrijk. “Waarom? Je voorkomt ten eerste extra kosten door langdurige lekkages bijvoorbeeld”, stelt Riezebos. “Daarnaast is het bij renovatie mogelijk om daken te isoleren. Dit geeft een behaaglijk binnenklimaat en is milieuvriendelijk”, legt Riezebos uit. Duurzaamheid staat bij dit soort concepten namelijk ook hoog in het vaandel.

Naast renovatie en periodiek onderhoud kan Breman Daktechniek meer ‘op de daken’. “Denk aan dakbedekking, roofcontrol en valbeveiliging en het plaatsen van zonnepanelen. Maar ook het geven van advies.” Voor een volledig overzicht van de werkzaamheden binnen Breman Daktechniek, kijk hier: www.breman.nl/daktechniek. Het artikel van CorporatieNL vind je hier: https://www.corporatienl.nl/artikelen/daken-een-goudmijn-aan-potentie/.