IMG_9937-46

Digitale transitie: het is erop of eronder voor Breman

25 april 2019

Jan Rien van der Stouwe, Manager Innovatie bij Installatiebedrijf T. Breman, praat ons bij over de laatste stand van zaken op het gebied van innovatie in de bouwsector, want dat de bouw gaat digitaliseren is geen vraag meer. De vraag is: hoe gaan wij onze organisatie zo snel mogelijk inrichten om alle vragen omtrent deze transitie te beantwoorden en uit te voeren?

Jan Rien: “De bouwsector is met 7% van het wereldwijde brutoproduct één van de grootste sectoren. Toch is de bouw ook één van de minst gedigitaliseerde sectoren. Zo is de productiviteit in de bouw in de afgelopen twintig jaar slechts met 1% gegroeid. Veel processen in de bouw gaan zelfs nog altijd met pen en papier, maar dat wordt echt verleden tijd. Ook voor Breman. Steeds meer worden er digitale tools, software en apps toegepast die veranderingen gaan aanbrengen in hoe de bouw- en onderhoudsbedrijven projecten ontwerpen, plannen en uitvoeren. Geavanceerde software en data-analyse moet resulteren in minder fouten en problemen in het bouwproces. En daarmee leiden tot lagere kosten, tijdigheid en efficiency. In alle fasen van het bouwproces zal de digitalisering doordringen: ontwerp, werkvoorbereiding, uitvoering en projectmanagement.”

3D

Jan Rien: ”We moeten lessen gaan trekken uit projecten. Projecten evalueren. Leren van wat moeizaam ging, waar de knelpunten zaten. Ontwerpen in 3D gaat hierbij helpen. Het zo genoemde BIM: een digitaal ontwerp waarin alle partijen gezamenlijk aan werken.
Zo kunnen we vooraf potentiële conflicten oplossen, voordat het project in uitvoering gaat. We streven er dan ook naar om dit jaar volledig te gaan ontwerpen in 3D. Daarnaast zijn we gestart met het komen tot een standaard voor de warmtepomp. Standaardopstellingen, zodat we daar ook meer prefab kunnen maken. Al decennia hebben we dit voor cv-installaties, maar voor nieuwe technieken niet.”

Slimme gebouwen

Naast dat de bouw digitaliseert worden ook gebouwen gedigitaliseerd, door toepassing van een sensornetwerk in de gebouwde omgeving. Dit noemen we ‘Smart Buildings’. Sensoren zullen worden geïntegreerd in de bouw om gebouwbeheer te vereenvoudigen, installaties te beheren, het binnenklimaat te monitoren, optimaliseren en zelfs personaliseren. Ze weten wanneer er niemand thuis is, of wanneer een ruimte niet wordt gebruikt. De sensoren meten de temperatuur, de druk en aanwezige gassen. De technologie maakt dit mogelijk, maar draagt daarnaast ook bij aan het verminderen van het energieverbruik en dus aan de energietransitie. Een bekend voorbeeld van zo’n superslim gebouw is The Edge op de Zuidas in Amsterdam. Het wordt ook wel een ‘computer met een dak genoemd’. Dit kantoorgebouw heeft meerdere prijzen gewonnen en is uitgeroepen tot het slimste en groenste gebouw ter wereld. Daar moeten we naar toe werken. Dat is de toekomst. En daar moet Breman bij aansluiten”, aldus Jan Rien.

BlueBerry

“Ik ben ervan overtuigd dat we het kunnen, vooral wanneer we het nog meer groepsbreed gaan oppakken. We zijn te afwachtend en dat kunnen we ons niet meer veroorloven. Er zijn gelukkig al verschillende trajecten gestart. Een mooi voorbeeld om te noemen is het sensornetwerk van Breman, genaamd BlueBerry. We maken, in tegenstelling tot de sensoren in The Edge, gebruik van draadloze sensoren op basis van RFID-technologie. De RFID-technologie is een draadloze communicatietechnologie die al sinds de WOII wordt gebruikt om objecten middels een tag te identificeren. In de afgelopen jaren maakt de technologie een nieuwe ontwikkeling door. Er worden sensoren toegevoegd aan de tags. Deze tags zijn draadloos en zonder batterij. Dat maakt de sensoren goedkoop om te produceren en eenvoudig toe te passen. Dat het niet schadelijk is voor mens en natuur. Je wordt niet blootgesteld aan heel veel straling. Deze nieuwe ontwikkeling is onlangs geplaatst in een woning en klaar om te testen.” Het kan zowel in de woningbouw als in de utiliteit worden toegepast. Het is mooi om te benoemen dat onze collega Berry Breman dit product heeft ontworpen, op onze site vind je een animatie hierover.

Comfort as a Services

Jan Rien: “Binnen de groep zijn er nog meer voorbeelden te noemen, bijvoorbeeld het werkspoor Voort. Waar het concept ‘Comfort as a Service’ uit is gekomen. Het is een ander businessmodel toegepast op onze bestaande activiteiten. We verkopen de installatie niet, maar leveren comfort. Het comfort, dat een persoonlijke beleving is, gaan we samen met de klant definiëren. En wij worden vervolgens afgerekend op de prestaties die we leveren. Omdat wij eigenaar blijven en verantwoordelijk zijn voor de prestaties, hebben we er ook belang bij dat de installatie lang mee gaat, weinig onderhoud nodig heeft en dat we de installatie aan het eind van de levensduur ook weer makkelijk kunnen demonteren en indien mogelijk ergens anders weer opnieuw kunnen toepassen. Het concept gaat er zo aan bijdragen dat we in de keten anders met materialen en grondstoffen omgaan. Dat moet ook wel. De bouw heeft wereldwijd een enorme impact op het milieu en het klimaat. Bovendien worden grondstoffen schaars. Onze leveranciers zijn zich daar ook van bewust en werken daarom graag met ons samen in de ontwikkeling van het servicemodel en circulaire installaties. In de toekomst spreken we overigens niet meer over leveranciers, maar over strategische product partners. De verhoudingen in de keten gaan veranderen. We gaan dit servicemodel waarschijnlijk voor het eerst toepassen bij een nieuwbouwproject in de gemeente Haarlemmermeer. In die regio hebben verschillende partijen zich gecommitteerd aan het circulair bouwen en verbouwen van meer dan 100.000 woningen en utiliteitspanden. Een enorme uitdaging. Daarnaast vragen ook individuele klanten om circulaire oplossingen. Dit moeten we als Breman niet laten liggen, maar op een professionele manier invulling aan gaan geven.”

Vaardigheden

De digitalisering vereist een andere kijk op de organisatie en hoe we het al die jaren hebben gedaan. Dat vraagt van ons ook andere vaardigheden. “We zullen steeds meer IT’ers nodig hebben om software te ontwikkelen, te implementeren en om data te analyseren. Het is dus zeer belangrijk om als bouwprofessional ook op dit vlak te ontwikkelen.”

Jan Rien van der Stouwe - Breman
IMG_9987-58
IMG_9777-29