Joris van Hellenberg en Bert van Ewijk Woningbeheer Zuid

Directiewisseling Breman Woningbeheer Zuid

2 juli 2021

Bert van Ewijk (50) en Joris van Hellenberg Hubar (38) vormen sinds 19 april de nieuwe directie van Breman Woningbeheer Zuid.

Persoonlijk

Bert woont met zijn vrouw Saskia en twee kinderen (Livia van 16 en Luuk van 13) in Cuijk. Bert: “Ik breng graag tijd door met mijn gezin: samen wandelen, sporten of een spelletje spelen”. Zo basketbalt Bert veel met zijn zoon. Bijna elke dag een half uurtje oefenen en op de zaterdag mee naar Luuks wedstrijd. Daarnaast mountainbiket hij vaak op de zondagochtend met zijn vriendengroep van maar liefst acht man. “Lekker in de bossen van Nijmegen. Soms komen we schoon thuis, maar na een flinke regenbui zijn we niet meer te herkennen door de modder”, lacht Bert. “Geen enkele plas ontzien, maar er vol doorheen”.

Joris woont samen zijn vriendin Maaike en zoontjes Cas (4) en Guus (1) in Tilburg. Joris: “Spitsuur van het leven. Het is druk maar ook heel leuk, zolang de kinderopvang maar open blijft”. Ook Joris fietst graag: zowel op de mountainbike als op de racefiets. Dat is natuurlijk afhankelijk van het seizoen (in de zomer op de racefiets en met regen op de mountainbike). Verder houdt Joris van reizen. Zo is hij in diverse landen in Zuidoost Azië geweest. Ook aparte dingen koken vindt Joris erg leuk.

Opvallend

Een van de dingen die bij zowel Joris als Bert opviel tijdens hun eerste weken bij Breman was de organisatie-inrichting. Iets wat ook opviel was het enthousiasme en de betrokkenheid van de medewerkers. Joris: “Mensen hebben veel drive om voor Breman te werken, ze zijn dan ook erg proactief”.

Bert vult aan: “Ik hoor bijna iedereen praten in de ‘wij-vorm’. Dat spreekt echt iets uit”. Die instelling past goed bij Bert en Joris. “We doen het samen. De basis is goed en dat maakt het makkelijker om met zijn allen te werken naar meer eenheid en verbinding”. Ook de openheid en bereidheid om samen stappen te zetten was opvallend voor Bert: “De medewerkers zijn enthousiast en positief gemotiveerd om aan de toekomst te bouwen. Er is geen blokkade en veel bereidheid. Ik heb echt het idee dat Joris en ik er niet alleen voor staan. We gaan het met elkaar doen!”.

Ervaring

Bert: “De installatietechniek is niet nieuw voor mij.”. Het is Bert met de paplepel ingegoten om bezig te zijn met installaties. Zijn vader is in de jaren ’70 al begonnen in het vak. “De energietransitie van kolen en olie naar aardgas was het begin van de centrale verwarmingsinstallatie”. Vanzelfsprekend werkte Bert in de weekenden en vakanties bij het bedrijf van zijn vader. Bert volgde de opleidingen in de installatietechniek; zowel de MTS als de HTS. Daarna heeft hij bij een aantal grote installatiebedrijven gewerkt. Dit vindt Bert een goede fundering: “Ik weet hoe de installaties werken en wat er moet gebeuren. Hierdoor kan ik met iedereen uit het team meepraten, snap ik hoe de processen werken en spreek ik de taal van de monteurs”. Wat Bert een uitdaging vindt is het werken met particulieren.

Ook voor Joris is de installatiebranche geen onbekend terrein. Zo deed hij eerst ervaring op als installatieadviseur en daarna stuurde Joris de onderhouds- en projectenteams van Rabobank Nederland aan. De laatste 2 jaar werkte hij voor BAM Bouw en Techniek. Veel ervaring in de techniek heeft Joris dus zeker: “Zowel technisch inhoudelijk als op het scheidsvlak tussen organisatie en techniek”.

Hoe gekomen bij Breman

“Wat ik ook mooi vind aan Breman is hoe de leiding van het bedrijf een positief beeld heeft neergezet na de negatieve publiciteit en de verandering waar Breman nu middenin zit. Dat gaf mij vertrouwen in de organisatie”, zegt Bert. Hij kwam in contact met René Breman en Erik van Heuveln via Leo Nieuwenhuis van The New Builders. “Ik had een kort maar goed en interessant gesprek. Het bleek meer dan een kennismaking en het werd snel serieus.” Wat Joris zo trok aan Breman was de missie, strategie, denkwijze en cultuur. “De gesprekken waren open en mijn toekomstige rol werd gedurende de gesprekken gezamenlijk bepaald”, zegt Joris.

Na de individuele gesprekken zijn Bert en Joris samen in gesprek gegaan tijdens een wandeling in de bossen van Boxtel om te kijken of er een match was. “Die was er direct!”, zeggen ze beiden. Bert: “Joris kwam met twee kopjes koffie aanzetten en de toon was gezet. We konden niet wachten om aan de slag te gaan en voelen ons al echt een team”. Nu de twee een tijdje samenwerken is dat gevoel als maar sterker geworden. “Het voelt alsof we al veel langer bij Breman werken en hebben het idee dat we er al helemaal bij horen. We vullen elkaar goed aan en hechten beiden veel waarde aan processen en ‘de mens’. Ondanks onze verschillende benaderingen, komen we snel op één lijn”, voegt Joris toe. “Goed gematcht daarboven.”

Doelen

Dit jaar is het doel van Bert en Joris om de basis stabiliteit op orde te krijgen. “Hier zullen we in de eerste periode veel aandacht aan geven”, zegt Bert hoopvol. “Duidelijkheid voor het team omtrent de structuur, systemen waarmee gewerkt wordt en de klantverdeling.” Bert en Joris spreken de verwachting uit dat Breman Woningbeheer Zuid dit jaar een positief resultaat zal behalen en dat er hard gewerkt wordt om alle diensten in de toekomst tegen een gezonde marge te kunnen leveren.

Het tweede doel is om meer verbinding te zoeken. Bert: “Sinds een half jaar zijn een aantal BV’s één geworden. Dit moet nog meer één geheel worden.” Ook moet er meer verbinding komen met de andere woningbeheer-vestigingen en met de divisies onderling. Joris vult aan: “Het is zonde om het wiel twee keer uit te vinden. Tijd voor kruisbestuiving binnen het bedrijf!”
Ook de centrale doelen krijgen veel aandacht . “Werken aan energiepositiviteit en verduurzaming en de energietransitie vormgeven. Het is belangrijk om ook dat naast de dagelijkse werkzaamheden te houden”, zegt Bert.

Ambities om te leren

Ondanks alle ervaring zijn Bert en Joris nog niet uitgeleerd. Joris kan niet wachten om te leren om te gaan met een grotere verantwoordelijkheid dan hij had in eerdere functies: “Keuzes maken en de kosten-baten-uitdaging zijn altijd weer anders”. Bert voelt hetzelfde. Ondanks zijn ervaring met grote verantwoordelijkheid vindt hij het een extra uitdaging om nu eindverantwoordelijke te zijn: “Op een manier werken waarin Joris en ik geloven. Niet afhankelijk zijn van een hogere leiding, maar zelf met het team aan de slag”.

Ook hebben Bert en Joris nog niet eerder zo nauw samen gewerkt met een OR. Bert geeft aan: “Wij hebben nog niet eerder gewerkt in een organisatie waarin zoveel medezeggenschap is vanuit de medewerkers. We kunnen veel leren van wat anderen te zeggen hebben”. Ze zien het dan ook als een kans voor Breman. “Een groot draagvlak creëren wordt daardoor nóg belangrijker”, zegt Joris.

Toekomstbeeld

Als Bert en Joris naar de toekomst van de installatietechniek kijken zijn ze positief kritisch. “De installatietechniek in woningen is een belangrijke onderdeel van de energietransitie naar gebruik van hernieuwbare energie. Dit maakt dat de hele installatiebranche een uitdaging heeft om alle huishoudens om te zetten naar duurzame alternatieven voor de conventionele cv-ketel. Ook verwachten Bert en Joris dat de schaarste aan medewerkers vergroot wordt. “Het is belangrijk dat het werk voor de monteurs makkelijker gemaakt wordt door vernieuwde oplossingen, om zo het werk te verlichten”, zegt Joris.

Bert vult de verwachtingen verder aan: “Een hele tijd is er geïnvesteerd in de isolatie van woningen, maar de focus moet meer komen te liggen op het maken van slimme installaties die met hernieuwbare energie werken. Dan gaan we veel duurzamer om met de materialen. Ook moeten we energie slimmer opslaan. Zo kunnen we het bewaren voor momenten dat we het nodig hebben. Zo kunnen we naar energie-positief!