Bystronic-005

Nieuwe laser en kantbank bij Breman Schoorsteentechniek

6 juli 2021

Rond 2016/2017 zagen ze in IJsselmuiden een omslag in het soort schoorsteen. De traditionele schoorsteen verloor steeds meer terrein. En kwam de schoorsteen met warmtepomp in beeld, de LWP. Albert de Wilde, directeur bij Breman Schoorsteentechniek vertelt: “We waren al heel lang op zoek naar 3D-modelling, die direct de fabriek kon aansturen. Toen kwamen we bij een ander bedrijf in IJsselmuiden uit. Daar tekenden ze op een bepaalde manier, daar waren we naar op zoek. Maar eigenlijk wilden we dit liever gewoon in huis doen.”

Liever een laser

Ze zijn op zoek gegaan naar een collega die dit specifieke tekenwerk voor ons kon verzorgen. In huis uiteraard. Die is er ook gekomen, in de vorm van Martijn Rook. Albert: “In zijn netwerk zaten collega’s en bedrijven met lasers en kantbanken. We hadden een plasma en nu hebben we eindelijk een laser. Die laser is heel nauwkeurig en hiermee kun je veel preciezer werken. In één ochtend doet de laser wat de plasma op een hele dag deed. Door de precisie kun je veel fouten voorkomen. De laser maakt in de metalen platen heel nauwkeurig bepaalde uitsneden. Een ontwerp kan je tot 0,1 millimeter nauwkeurig uitsnijden.”

Zetbank versus kantbank

Naast de laser hebben ze in de grote hal nu ook een kantbank staan van hetzelfde merk, Bystronic. Bij de oude zetbanken leg je er een plaat op, om die te ‘zetten’. Bij een kantbank kun je tussen bepaalde frames deze platen ook een klein stukje buigen. Dus zetten én buigen. “Die hadden we nog niet. We besteedden dit normaal gesproken uit. Door een kantbank en laser aan te schaffen kunnen we het werk hiermee volledig in huis doen.”

Andere manier van werken

Deze nieuwe machines hebben veel voordelen. “Wat het ons oplevert? Vooral een andere bewerkingsmethodiek. We kunnen nu andere producten maken. Denk aan louvre roosters en ventilatieroosters. Daarnaast is de laser puur. De foutmarge gaat naar beneden. Het scheelt zo één of twee platen materiaalwissel. En wat natuurlijk helemaal mooi is: de door¬looptijd wordt verkort, want we produceren alles nu in eigen huis”, vertelt Albert trots.

Nieuwe mogelijkheden

Wat natuurlijk ook gaaf is, ze zien andere mogelijkheden. Je kunt meer oplossingen aanbieden voor bepaalde vragen van opdrachtgevers. Ze investeren in IJsselmuiden graag in nieuwe mensen en technologieën om verder te komen en zich te ontwikkelen. Zo blijven we bij Breman kijken naar wat er nog meer kan.

Bystronic-026
Bystronic-005
Bystronic-023
Bystronic-019