IMG_6466

PB3R dit keer bij Breman en BREiNN

Op donderdag 16 september was er bij BREiNN een bijeenkomst van PB3R. Het Praktijknetwerk Betaalbaar³ Renoveren. Hier waren verschillende organisaties aanwezig. Onder meer een aantal woningcorporaties, Hegeman Bouwgroep, Weijman Vastgoedonderhoud en meerdere collega’s van Breman zelf. Deze middag werden de gasten aan het denken gezet. Bijvoorbeeld over de isolatiestrategie versus de installatiestrategie. Wat is de optimale combi? De bijeenkomst gaf inzicht in de ontwikkelingen in Nederland. Maar de gasten werden ook geholpen om te kijken naar de eigen rol en situatie. Vanuit BREiNN en Breman hebben we woningcorporaties laten zien dat we vanuit de installatiesector proactief de handschoen van de verduurzamingsopgave oppakken. En dat we dat samen met corporaties en huurders willen doen.

Niets doen geen optie

Tijdens de bijeenkomst deden Ton Wolters van Breman Kenniscentrum Energietransitie en Patrick van Stokhem van BREiNN een korte introductie. De huidige klimaatdiscussie leidt tot weinig actie en de vertraging die dit veroorzaakt, lijkt te zorgen voor een mislukte energietransitie. De noodzaak om iets te doen, wordt dus alleen maar groter. De energietransitie moet versnellen, willen we de klimaatdoelstellingen halen. Vanuit de holobox sprak René Breman ook nog kort de gasten toe.

Goede discussies

Mark Sprenkels nam het stokje over en probeerde wat reuring te creëren met het thema: isolatiestrategie versus installatiestrategie. Aan de hand van een aantal voorbeelden ontstond er een levendige discussie. Tijdens de presentatie van Mark veranderde het inzicht van de deelnemers. In de Breman Academy ging deze discussie verder aan de hand van een interactieve sessie met de QuickScan-tool. Deelnemers gaven input en probeerden aan de hand van een gekozen budget de best mogelijke scenario’s naast elkaar te zetten. Na een rondleiding in de Academy door Ton Wolters werd er afgesloten met een borrel. Hier werd nagepraat over de stellingen van de middag. De gasten hebben gezien hoe de installatiesector werkt aan de ontwikkeling van vakmanschap.

QuickScan-tool

Met een QuickScan kijken we naar meerdere oplossingen voor de woningvoorraad van woningcorporaties. Welke techniek kan er in welke woning gebruikt worden? Wat gaat het kosten en hoeveel energiebesparing levert dit op? Dit rekenen we bij het Kenniscentrum Energietransitie allemaal door.

Over PB3R

Het Praktijknetwerk Betaalbaar³ Renoveren (PB³R) bestaat sinds 2015. Ze zijn een kopgroep van lerende en presterende organisaties. Een actief, betrokken en regionaal netwerk van zowel woningcorporaties als marktpartijen: bouw-, installatie- en vastgoedonderhoudsbedrijven.

Het PB3R streeft naar:

  • Uitblinken in betaalbaar renoveren van sociale huurwoningen
  • Verdere professionalisering van opdrachtgeverschap en opdrachtnemerschap
  • Betaalbaarheid voor zowel bewoners, corporaties als marktpartijen
DJI_20210916_133901_040
IMG_6453
DJI_20210916_133910_608
IMG_6466
DJI_20210916_133941_881