Om de klimaatdoelstellingen te halen, wil Nederland in 2050 de uitstoot van CO2 in de gebouwde omgeving terugbrengen naar 0%. Met de uitfasering van aardgas lijkt waterstof een kosteneffectieve oplossing voor het blijven benutten van het gasnet en tegelijkertijd een deel van de verduurzaming in de gebouwde omgeving te realiseren. Het H2@Home project is in het leven geroepen om onderzoek te doen naar de toepassing van waterstof binnenshuis. Het project moet uiteindelijk een blauwdruk opleveren voor het veilig en kosteneffectief toepassen van waterstof in bestaande woningen.
Meedenken als installateur
Breman is bij het project aangehaakt om vanuit het perspectief van een installatiebedrijf mee te denken. Een uitgelezen kans om ervaring op te doen met waterstofgas. Mark Sprenkels: “Vanuit Breman waren wij vooral benieuwd naar welke afwijkingen er zijn ten opzichte van de werkzaamheden die de gas-technische installateur gewend is te doen in woningen. Er zijn wel veel vragen over waterstofgas, maar er is weinig bekend over waterstofgas in relatie tot het verwarmen van bestaande woningen.”
Eerste resultaten
De eerste pilot van het project is uitgerold op The Green Village, een vergunningsluw terrein waar innovaties op het gebied van duurzaamheid worden getest. Na een lange aanloopfase is de start van H2@Home een succes. Dat blijkt uit de eerste resultaten, die op 12 april op het terrein van The Green Village werden gepresenteerd. Sinds de H2@Home-installatie afgelopen januari in gebruik is genomen, worden de prestaties nauwkeurig gemonitord. Nu, 5 maanden later, werkt de installatie al enige tijd naar behoren en voldoet het aan de verwachtingen van alle samenwerkingspartners en de bewoners.
Ervaring delen
De presentaties maakten duidelijk dat grensverleggende initiatieven als H2@Home alleen mogelijk zijn wanneer met name netbeheerders, fabrikanten en installateurs hun kennis en ervaring delen. De complexiteit van waterstofprojecten is groot en daarbij vormen regelgeving en vergunningstrajecten een extra uitdaging. De huidige standaarden, werkmethoden en regels zijn afgestemd op aardgas en schieten tekort om waterstof zonder meer betrouwbaar en veilig toe te passen. De pilot heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Vooral het belang van samenwerking is heel duidelijk geworden. Om stappen te kunnen maken, red je het niet alleen.
Op koers
Na een lange aanloop, ligt het project nu vol op koers. De komende maanden wordt de H2@Home-installatie veelvuldig getest en zorgvuldig gemonitord. Halverwege 2022 volgt de finale evaluatie waarna het project zal worden afgerond. De uitkomsten hiervan zijn van essentieel belang om waterstoftechnologie in de gebouwde omgeving te kunnen opschalen.
Verschil ten opzichte van gas
Sprenkels: “Vanuit Breman en de rol van de installateur hebben wij ervaren dat de montage van een waterstofgasleiding en cv-ketel niet veel verschilt van wat wij al gewend zijn. Wat het wel anders maakt, is het zorgvuldig spoelen van de gasinstallatie en de dichtheidstesten. Het feit dat het gebruikte waterstofgas geurloos is, zorgt ervoor dat er meer detectie- en veiligheidsapparatuur in de gasinstallatie benodigd zijn.”
H2@Home is een consortium van 20 partners. Onder andere Ben Mureau (Aalberts), Lianne Mostert (gAvilar), Frank van Alphen (Stedin), Folkert Linnemans en Mark Sprenkels (Kenniscentrum Energietransitie Breman) werken hieraan mee.
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Mark Sprenkels via kenniscentrum@breman.nl