Welke mogelijkheden biedt de Microsoft Hololens voor de installatiebranche?

7 december 2016

Breman heeft de Microsoft Hololens aangeschaft om te onderzoeken wat de mogelijkheden ervan zijn voor de installatiebranche. De nieuwe techniek biedt waarschijnlijk een prachtige kans om onze diensten op een klantgerichtere en efficiëntere manier aan te bieden. Te denken valt daarbij aan visuele ondersteuning van monteurs op afstand, visualisatie in het prefab proces, visualisatie van nieuwbouw- en renovatietrajecten en real-time uitwisseling van driedimensionale informatie tijdens de ontwerp- en productiefase.

Wat is de Microsoft Hololens?

De Microsoft Hololens is een bril waarmee je naar de werkelijkheid kijkt, terwijl er tegelijkertijd virtuele beelden worden geprojecteerd die interacteren met de realiteit. Dit wordt ‘mixed reality’ genoemd. Als je de bril opzet stap je niet in een virtuele wereld, maar blijft je in de werkelijkheid. Deze werkelijkheid wordt echter aangevuld met virtuele elementen. Een bekend voorbeeld hiervan is Snapchat, een populaire mobiele app waarmee je virtuele beelden op je eigen gezicht kunt projecteren.

Wat biedt de toekomst?

Juist de mogelijkheid om te interacteren met de werkelijkheid maakt de Hololens zo interessant voor de installatiebranche: bij renovatietrajecten kunnen bestaande en nieuwe leidingen real-time in een gebouw worden geprojecteerd; bij storingen in CV-ketels kan een specialist op afstand meekijken met de monteur en tonen welke handelingen de monteur moet uitvoeren; en bij nieuwbouwwoningen ziet de monteur waar en hoe de installatie geplaatst moet worden. De Hololens, en ‘mixed reality’ in zijn algemeenheid, biedt daarmee een schat aan kansen voor de installatiebranche. De verwachting is daarom dat de virtuele bril al op korte termijn zijn intrede zal doen in de sector.