DSC_0213

Breman Techniek werkt aan energiezuinige woningen in Apeldoorn

In Apeldoorn is Breman Techniek 146 appartementen van woningcorporatie
De Woonmensen aan het renoveren, met als doel: energiezuinigere
woningen.

De werkzaamheden van Breman zijn divers. Bij elk flatgebouw, totaal zijn het er negen, starten ze met het verwijderen van de oude mechanische ventilatoren en de gecombineerde rookgasafvoerkappen. Deze worden vervangen door nieuwere en duurzame varianten. Dit betekent voor Harry (installatiemonteur bij Breman Techniek): onder het hele dakbeschot door kruipen. Harry: “(lacht) Je moet van te voren goed nadenken over welk gereedschap je nodig hebt. Want je begrijpt dat telkens terugkruipen niet erg efficiënt is.” Wanneer dit gereed is, kan de dakdekker starten met het renoveren van het complete dak. Voor Harry gaan de werkzaamheden verder ín de woningen. Zo wordt elke woning voorzien van de CO2-gestuurde MV-box. Deze slimme box zorgt voor een optimale luchtkwaliteit voor de bewoner. Het elektra in de keuken wordt vervangen en wanneer de bewoner besluit om elektrisch te gaan koken is dit mogelijk doordat er een perilex-aansluiting is geplaatst.

Lekker slapen
De standleiding van de afvoer van de keuken wordt ook onder handen genomen. Deze loopt namelijk door de slaapkamer naar de kelder. Om ervoor te zorgen dat de bewoners hier zo min mogelijk geluidshinder van ervaren, plaatst Harry de geluidsarme afvoerbuis van Dyka. De zogeheten ‘Sono’. Wel zo prettig wanneer je lekker ligt te slapen, je niet de afvoer van je bovenburen hoort. Volgende stap is het vervangen en beugelen van de rookgasafvoerkanalen. En is de cv-ketel ouder dan twintig jaar? Dan is het tijd om hier afscheid van te nemen en plaatst Harry een splinternieuw exemplaar en stelt hem in bedrijf. Harry is erg tevreden over het verloop van het project en vertelt enthousiast over de gekozen werkwijze van Breman Techniek.

Goede voorbereiding en samenwerking
Harry: ”Er is een uitermate goede voorbereiding geweest, waardoor het werk soepel verloopt. Van te voren is er een modelwoning gemaakt en zijn alle werkzaamheden in kaart gebracht. Hierdoor weten we exact welke materialen we per woning nodig hebben en dit wordt in het magazijn van Breman Techniek elke dag keurig klaargezet. Dit betekent nul opslag op de bouw en geen verspilling van materiaal. Want is er materiaal over? Dan gaat dit terug naar het magazijn en wordt het gebruikt voor de volgende woning. Ook de samenwerking met de andere partijen in dit soort projecten is goed. Door de strakke planning en afstemming volgen alle andere disciplines, zoals dakbedekking, timmerwerkzaamheden en het stuken, elkaar perfect op. De lijntjes zijn kort maar duidelijk. Begin april is de afronding van dit project en heeft Breman Techniek ook deze woningcorporatie geholpen de wereld een stukje duurzamer te maken.

Aanhangwagen op dak
DSC_0164 Harry Kolk
DSC_0187
DSC_0213
DSC_0319