Header_Zakelijk_-_Woningbeheer_-_Woonplus-1_1905x421_acf_cropped

Koolmonoxide, wat is het en wat doet het?

Koolmonoxide, wat is het en wat doet het?

Koolmonoxide is een zeer giftig gas wat kan ontstaan door een ‘onvolledige verbranding’. Dit kan ontstaan op iedere plek in huis waar u ‘iets’ verbrandt, als er te weinig zuurstof aanwezig is. Veel mensen denken dat het alleen maar door de cv ketel, geiser of gashaard kan ontstaan, maar dit is onjuist. Het kan ook bij het koken op gas gebeuren, er zijn ongevallen bekend waarbij mensen een barbecue in huis hebben gebruikt, maar ook zelfs kaarsen kunnen het veroorzaken. Eén omstandigheid is bij nagenoeg alle incidenten hetzelfde: gebrek aan zuurstof door onvoldoende ventilatie of verkeerd gebruik van de aanwezige ventilatie. Weten wat u zelf kunt doen? Klik dan hier.

Wat gebeurt er als er koolmonoxide ontstaat en ook vrijkomt?

Het grote gevaar van koolmonoxide is dat u het niet opmerkt. U ziet het niet, u ruikt het niet, u proeft het niet. Wanneer u het inademt, dan wordt het gas ca 230x sneller in uw bloed opgenomen dan zuurstof. Daardoor krijgt uw lichaam te weinig zuurstof en wordt u suf, u valt in slaap en uiteindelijk kunt u hierdoor in coma raken en zelfs overlijden.

‘Mijn cv ketel voert het toch gewoon af naar buiten?’

Zoals gezegd ontstaat koolmonoxide vooral door onvoldoende zuurstof. Wanneer u kookt met onvoldoende ventilatie, kan het dus zomaar vrijkomen. U rekent er echter op dat uw cv ketel de schadelijke gassen naar buiten afvoert en dat is ook logisch. Echter, wanneer u bijvoorbeeld ventilatie-openingen in (bijvoorbeeld de ramen van) uw huis afsluit en de mechanische ventilatie hoog zet, dan is de kans groot dat de verbrandingsgassen van uw cv ketel worden terug-gezogen, uw woning in. Worden de gassen terug-gezogen, dan worden deze nog eens verbrand en neemt de giftigheid ervan enorm toe. En wanneer dit dan in uw woning komt, dan is dat direct levensbedreigend.

‘Oh gelukkig, dat kan bij ons niet, want wij hebben geen open-verbrandingstoestel’

Ook dit is een misverstand. De kans dat dit gebeurt bij open-verbrandingstoestellen is wel groter, maar het kan ook gebeuren bij gesloten systemen. De kracht van uw mechanische ventilatie kan zo groot zijn dat het ook bij gesloten systemen mis gaat. En natuurlijk kan er iets fout gaan omdat er iets mis is met het systeem. Niet altijd komt dit door slecht aangelegde systemen, defecten ontstaan ook door andere oorzaken of door verkeerd gebruik. Het is van groot belang voor uw eigen veiligheid om in ieder geval periodiek uw cv toestel te laten onderhouden en controleren. Heeft u een contract of heeft u een huurwoning, zorg dan ook dat u thuis bent wanneer u van Breman een bezoekaankondiging heeft ontvangen.

Wilt u een contract voor uw onderhoud? Kijk dan hier. 

Team Veilig Wonen kan uw hele installatie controleren, waar mogelijk verbeteren en advies geven over veilig gebruik.

Vraag een vrijblijvend voorstel aan