Het stookseizoen is weer begonnen en de kachel gaat weer aan. Uit ervaring weten wij dat de meeste verwarmingsproblemen zich voordoen wanneer je systeem langere tijd uitgeschakeld is geweest. Dus het is belangrijk om te controleren of je cv-ketel nog goed werkt om goed voorbereid het koudere seizoen in te gaan.
Start van het stookseizoen
Hierbij een aantal handige tips ter voorbereiding op het stookseizoen:
- Draai alle radiatoren open en zet de thermostaat voor één uur op 25 graden. Normaal zijn de radiatoren aan de bovenkant warmer dan aan de onderzijde. Is de hele radiator koud/lauw, dan is het verstandig om die radiator te ontluchten.
Extra checks
- Kijk of er een foutmelding op het display van jouw cv-ketel/warmtepomp zichtbaar is. Mocht dit het geval zijn. Neem dan contact met ons op.
- Kijk of de instellingen op de (klok)thermostaat op jouw wensen zijn ingesteld.
Algemene problemen
Het kan ook zijn dat je tegen andere problemen aanloopt. Check de volgende punten:
- Is de cv-druk voldoende?
- Minimaal 1 bar (liever 1,2 bar)
- Maximaal 2 bar
- Is de batterij van de kamerthermostaat nog goed?
- Is er tekst zichtbaar op het display?
- Geeft de thermostaat misschien aan dat de batterij bijna leeg is?
- Druppelt de kraan?
- Een druppel om de paar seconden kan bij daarvoor gevoelige cv-ketels al problemen veroorzaken
- Is de douchekop niet verkalkt?
- Beter nu ontkalken dan hartje winter
Aardlekschakelaar controleren
De aardlekschakelaar is een beveiliging in de groepenkast, die je beschermt tegen een elektrische schok. Dat gebeurt wanneer je een metalen onderdeel dat onder spanning staat, direct of indirect aanraakt. Voor jouw veiligheid is het verstandig om de aardlekschakelaar minimaal één keer per maand te testen.
Tips om te besparen op je gasrekening:
- Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Laat bijvoorbeeld de verwarming in de slaapkamers overdag uit. Het helpt hierbij ook om de deuren in huis dicht te houden, zodat warmte niet kan ontsnappen.
- Zet de thermostaat op 15 graden één uur voor je gaat slapen. Het duurt even voordat het huis is afgekoeld. Let op: als je vloerverwarming hebt, is het belangrijk om de thermostaat niet lager te zetten dan 17 of 18 graden. Anders zit je de volgende ochtend in de kou. Het duurt namelijk even voordat vloerverwarming het huis goed opwarmt.
- Laat de thermostaat op 15 graden staan als je overdag niet thuis bent. Het huis hoeft dan niet onnodig op te warmen. Voor vloerverwarming adviseren we 18 graden.
- Probeer wat korter te douchen. Met één minuut korter douchen bespaar je al snel zo’n 3.750 liter water én 15 m3 gas per jaar. Dit kan bijvoorbeeld met een douchetimer of de timer op je telefoon. En als je het aandurft: neem dan een koude douche.
- Zorg ervoor dat de radiatoren hun warmte goed af kunnen geven. Plaats er liever geen meubels voor. Ook te lange gordijnen die voor de radiatoren hangen kan je het beste inkorten, zo kan de warmte goed de kamer in.
- Stel je cv-ketel in op de eco-stand. Veel cv-ketels staan standaard ingesteld op de comfortstand voor warm water. Op die manier staat de ketel constant stand-by voor het moment dat jij de warme kraan opendraait. Dit zorgt ervoor dat het water snel warm wordt, maar het kost extra energie. Zonde, toch? Bespaar op gas door de eco-stand in te stellen.
- Heb je in huis radiatoren die tegen buitenmuren zijn geplaatst die niet geïsoleerd zijn? Dan kan je op die muren radiatorfolie plakken. Zo voorkom je dat de warmte via de muur verloren gaat.
- Laat periodiek onderhoud aan de cv-ketel uitvoeren. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de cv-ketel uitvoerig gecontroleerd en indien nodig schoongemaakt. Na een onderhoudsbeurt werkt de cv-ketel weer optimaal en energiezuinig.