DSC_0063 bakfiets

‘Als hij blij is, dan zijn wij ook blij’

Zoeken naar een oplossing

Henk was er zo op gebrand om gewoon weer aan het werk te gaan, dat hij samen met zijn leidinggevenden is gaan kijken naar een passende oplossing. Henk is servicemonteur bij Breman Service Zeist. Hij is vroeger fietsenmaker geweest en daar wordt vaak door collega’s grapjes over gemaakt. ‘Stuur jij de fietsenmaker er anders even naartoe?’ Samen met Emsud en Mark heeft Henk toen gekeken naar de mogelijkheden van een elektrische bakfiets. ‘Eigenlijk kwamen we samen op het idee’ aldus Henk.

Teamwork

Mark en Emsud vertellen: ‘Wij hebben gekeken wat we konden regelen. In eerste instantie een Stint. Maar die ging te hard. Dat mocht niet. De huidige bakfiets kon wel. Wat voor Henk zelf vooral belangrijk was? Dat hij door de poort zou kunnen, achter zijn huis. En dat er genoeg ruimte is om spullen mee te nemen. Binnen 2 weken is dit geregeld. En dit was echt teamwork, samen hebben we alles gefikst. In de tweede week van januari zat Henk mooi voor het eerst op zijn fiets.’

Werkgeluk boven alles

Voor Emsud en Mark staat het werkgeluk van hun medewerkers bovenaan. Energiepositief betekent voor hen: ‘Als wij onze medewerkers op een veilige en plezierige manier kunnen laten werken. Ondanks, in dit geval, de gezondheid van Henk. Dat is win-win. Zo’n bakfiets is natuurlijk een hele mooie oplossing. Henk kan zo toch een paar klussen per dag oppakken. Hij blij en wij dus ook blij. Wat daarnaast mooi meegenomen is: in steden als Amsterdam en Utrecht is zo’n fiets natuurlijk ook een uitkomst. Daar heb je veel autoluwe zones. Dus voor de toekomst zou dit ook een pilot kunnen zijn. Maar dat is voor ons niet het belangrijkste. Dat is met name dat Henk zich weer prettig voelt en niet thuis opgesloten zit.’ benadrukt Emsud’.

‘Onderweg word ik vaak nagekeken’

Henk staat trots naast zijn elektrische bakfiets. Hij werkt nu zo’n 3 uur per dag en is weer aan het opbouwen. Klanten zijn vaak verrast als hij op z’n bakfiets aan komt rijden. En als hij dan het verhaal erachter vertelt, vinden ze het een mooie oplossing. Fijn dat het toch zo kan. Onderweg trekt hij heel wat bekijks. ‘Je ziet mensen echt denken: “huh’ wat is dat nou?”.

Troubleshooter

Henk doet storingen en onderhoud aan cv-installaties, mechanische ventilatie en wtw’s. ‘Troubleshooten vind ik het leukste om te doen. In de bak zit allemaal gereedschap en ook courante onderdelen. Als ik specifieke dingen moet hebben, dan rijd ik even naar huis om dit uit de bus te pakken. Qua planning wordt er wel rekening gehouden met wat ik kan doen. Ik werk dan ook vooral in de buurt, in Ede. Wat het mij oplevert? Veel energie, dat ik weer meetel met de club en dat ik toch productief ben. Met deze bakfiets ben ik zeer mobiel, heb geen parkeerproblemen en mijn conditie blijft op peil.’