Header_Gedie_bord_met_rand

Gedie: werkplek met een groot sociaal karakter

Het gewaagde doel van Breman: Iedereen energiepositief in 2025. We willen meer energie geven dan het kost aan medewerkers, klanten en aarde. Onze eigen mensen moeten ook energie krijgen van werken bij Breman. En iedereen moet gelijke kansen krijgen. Dat geldt ook voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit die gedachte heeft Reind Breman in 1987 Gedie (Genemuiden Dienstverlening) opgericht. Deze vestiging biedt mensen met een Wajong uitkering een prettige werkplek.

Werken met hout

Klaas van Olst is leidinggevende bij Gedie: “De doelstelling van Reind was om zoveel mogelijk werk te bieden aan mensen met een beperking. Dit kan zijn lichamelijk of licht verstandelijk. In de jaren ‘80 kwam het nog regelmatig voor dat mensen met een Wajong-uitkering thuis zaten, zonder werk. Toch is het voor mensen met een lichte beperking heel goed om een regelmatige daginvulling te hebben. Gedie was geboren! Wat doen de mensen bij Gedie dan? In eerste instantie waren ze vooral bezig met houten meubels. Houten meubelmakers met een vast ‘Wajong maatje’. Nu werken we nog steeds met hout. Zo maken we presentatieborden voor laminaat of PVC, houten voorraadkasten voor in de bestelbussen van Breman of de ombouw voor waterbedden. Ook prefabriceren de medewerkers van Gedie installaties voor nieuwbouwwoningen.”

Tapijt is overal nodig

Tegenwoordig doen ze 99,9% werk voor de tapijtindustrie. “Denk aan deurmatten bestickeren, plastificeren, in dozen stoppen en vervolgens op de pallets richting de tapijtleverancier. Zo doen de medewerkers uiteindelijk mooi werk voor bijvoorbeeld de Action, Hornbach en Karwei. In opdracht van de tapijtleveranciers in Genemuiden. Regelmatig worden de enthousiaste collega’s ook gedetacheerd bij andere vestigingen van Breman voor bijvoorbeeld prefab werkzaamheden.”

Header_Gedie_bord_maken

Verder blijven kijken

In totaal werken er 23 mensen met een beperking bij Gedie. Die worden begeleid door 4 leidinggevenden. Klaas: “Mensen komen hier vaak vanuit school en moeten dan een stageplek zoeken. Hiervoor heeft Breman contacten met UWV en ook met gemeentes. Voor alle collega’s is er dan ook een jobcoach aanwezig. Zo kunnen ze zich verder blijven ontwikkelen. Sommigen kunnen uiteindelijk weg bij Gedie, omdat ze op een andere functie beter op hun plek zitten. Daar worden wij dan heel blij van, als dat kan. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Sociale onderneming

Gedie is een echte sociale onderneming. “We dragen een steentje bij aan de maatschappij. Veel collega’s werken er al 25 jaar. De meesten wonen op zichzelf met begeleiding of in soort begeleide woonvorm. Als een medewerker iets wil oppakken op een werkdag, dan gaat dat altijd samen met een leidinggevende. Meestal kunnen ze niet zelf zomaar iets opstarten, ook al doen ze het al jaren. Daaraan merk je wel dat ze echt die begeleiding nodig hebben. En dat is ook mooi, je kunt echt wat betekenen,”, sluit Klaas af.